Terug naar overzicht

Vloerverwarming bij renovatie: de kansen en uitdagingen

04.12.2023

Bij de renovatie van je woning staan esthetiek, woonplezier én het verlagen van energiekosten centraal. Eén van de meest effectieve manieren om dit te bereiken, is door te kiezen voor lagetemperatuur verwarmingssystemen, zoals vloerverwarming, klimaatplafonds en wandverwarming. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zijn deze systemen perfect toepasbaar bij renovaties. Maar welke overwegingen spelen een rol bij de keuze voor vloerverwarming in een renovatie?

Vloerverwarming begint met de isolatie

Denk je aan vloerverwarming voor je renovatie? Besef dan wel dat een solide basis van essentieel belang is voor een succesvolle integratie van vloerverwarming bij renovatie. Het startpunt is een grondige isolatie van de woning. Door te investeren in kwalitatieve isolatiematerialen voor het dak, de muren en vloeren minimaliseer je warmteverlies en vergroot je de efficiëntie van het verwarmingssysteem.

 

Efficiëntie en comfort

Pas wanneer de isolatie is aangepakt, zal de efficiëntie en het comfort van vloerverwarming helemaal tot zijn recht komen. Het biedt niet alleen warmte, maar draagt ook bij aan een efficiënter energieverbruik. Door te werken met lagere temperaturen behaalt dit systeem een hoog rendement en minimaliseert het energieverlies. Bovendien zorgt het voor een gelijkmatige verspreiding van warmte, wat zorgt voor een comfortabel, stofvrij en gezond binnenklimaat.

Ruimtebesparing bij vloerverwarming in renovatie

Een belangrijk ander voordeel van vloerverwarming bij renovaties is de ruimtebesparing. Het elimineert de noodzaak voor traditionele radiatoren, waardoor waardevolle muur- en vloerruimte vrijkomt. Het onzichtbare karakter maakt het ook een esthetisch aantrekkelijke oplossing voor diverse woonstijlen, zoals de ervaringen van verschillende interieurarchitecten tonen.

Vloerverwarming en renovatie in de praktijk

Naast de vele voordelen van vloerverwarming in renovatie, zijn er uiteraard ook een aantal uitdagingen. Bij renovaties is het van belang rekening te houden met de eventuele beperkingen van de ruimtes of kamers. Een veel voorkomend probleem is bijvoorbeeld een lage opbouwhoogte. Daarnaast is het essentieel om te bepalen of de vloerconstructie geschikt is voor vloerverwarming en zo niet, welke aanpassingen nodig zijn voor een goede installatie. Gelukkig is er tegenwoordig voor ieder probleem een oplossing, zoals bij dit oude pand in Maastricht met houten vloeren en een lage opbouwhoogte of dit grote renovatieproject van een oud kantoorgebouw waar 20.000 meter buizen vloerverwarming geplaatst werd.

De investering in vloerverwarming

Bij renovatie pas je de vloerverwarming dus aan aan het gebouw, in plaats van andersom, zoals dat bij nieuwbouw wel kan zijn. Hoewel de initiële investering daarom soms hoger is, resulteert het op lange termijn in lagere energiekosten en draagt het bij aan een waardevermeerdering van de woning. Die afweging neem je best mee in de uiteindelijke keuze van een energiesysteem voor je woning.

 

Conclusie: vloerverwarming bij renovatie

Vloerverwarming biedt tal van voordelen bij renovaties, maar het vergt zorgvuldige planning en overweging. We raden iedere verbouwer aan om je te laten adviseren door experts. Climatrix brengt je graag in contact met een installateur in je buurt. Zij weten namelijk welke mogelijkheden er zijn en wat de specifieke ‘uitdagingen’ zijn van jouw woning.

Onze expertise voor (ver)bouwers

Ben je aan het bouwen of verbouwen? Dan zoek je een HVAC-partner met de nodige expertise in energiezuinig verwarmen en koelen. Climatrix is dé partner voor professionele installateurs in innovatieve verwarmings- en koelingssystemen zoals vloerverwarming, wandverwarming en klimaatplafonds. Op deze website delen we onze expertise echter ook met jou, via onze blogs. We brengen je daarnaast met plezier in contact met een installateur in jouw buurt. Zodat ook jij duurzaam kan verwarmen en koelen.