Terug naar overzicht

5 tips om de binnenlucht in je huis te verbeteren

30.03.2020

De luchtkwaliteit in je huis verbeteren? Met deze 5 praktische tips kan je weer gezonder ademen binnenshuis.

Wie tegenwoordig bouwt of renoveert wordt met begrippen als EPC, EPB, Ventilatienorm C of D, enzovoort om de oren geslagen. En dat is allemaal goed, want we moeten met z’n allen zorgen dat we minder energie verbruiken en ons klimaat sparen. Maar waar misschien iets te weinig bij wordt stilgestaan, is hoe het nu zit met de energie van de ménsen die in dat huis wonen. Hoe is het gesteld met hun gezondheid? Hoe zit het bijvoorbeeld met de kwaliteit van de lucht in huis?

Kwaliteit binnenlucht vaak slechter dan buitenlucht

Uit studies blijkt dat het er binnenshuis – zeker wat de woonkamer betreft – niet rooskleurig uitziet. Als je al dacht dat de buitenlucht ongezond is wegens uitstoot allerhande, dan zal je wellicht schrikken van de kwaliteit van de binnenlucht. Die is namelijk acht keer zo slecht als die van buiten.

Maar je hoeft dat niet lijdzaam te ondergaan. Er zijn simpele en praktische acties die je kan ondernemen om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren. Met deze 5 tips kom je al een heel eind.

1. Kwaliteit binnenlucht verbeteren met voldoende verluchting en ventilatie

Je hebt er geen idee van wat er allemaal in de binnenlucht van een huis rondzweeft: vuil, stof, kaars-, haard- of sigarettenrook én allerlei allergenen (pollen) en chemische stoffen die best tijdig worden geëvacueerd. Een bijkomend probleem bij al die vervuilende elementen is dat ze door de meeste verwarmingssystemen en airco’s continu rond geblazen worden. In die mate zelfs dat het voor bepaalde personen op zich al een belemmering kan zijn voor de ademhaling. Daarom is het belangrijk om:

  • Zowel ’s zomers als ’s winters het huis voldoende te luchten door enkele ramen een uurtje open te zetten, zeker na een poetsbeurt.
  • Te zorgen voor een goed ventilatiesysteem.
  • Indien mogelijk, overweeg welk verwarmingssysteem je laat (her)plaatsen. Vloer-, wand- en plafondverwarming doet de lucht niet circuleren en werpt dan ook geen stof- of andere deeltjes op. Die zakken naar de grond waar ze met de stofzuiger verwijderd worden.

2. Onderhoud je huis om thuis gezonder te ademen

Tapijten en gordijn- of zetelbekleding in textiel trekken stof en allergenen aan. Regelmatig stofzuigen, uitschudden of wassen is dus de boodschap. Denk er bij de wekelijkse schoonmaak ook aan om vergeten hoekjes en kantjes regelmatig schoon te maken zodat er zich daar geen vuil, vet of voedselrestjes kunnen ophopen.

3. Verbeter de binnenlucht door geen agressieve schoonmaakproducten te gebruiken

Kuisen is één ding, maar weet met wát je poetst. Niet alle schoonmaakmiddelen zijn even goed voor de gezondheid. Heel wat schoonmaakproducten bevatten chemicaliën die ademhalingsproblemen, een allergie of zelfs een astma-aanval kunnen veroorzaken. Gebruik in de plaats producten op basis van natuurlijke en ongevaarlijke bestanddelen zoals natriumbicarbonaat, citroen, zwarte zeep en azijn. Ook beter voor het milieu trouwens! Op Pinterest en YouTube vind je tal van instructies hoe je het zelf kan doen.

4. Ban vluchtige organische stoffen voor gezonde lucht binnenshuis

Om een indruk van frisheid te krijgen worden ons door de reclame luchtverfrissers, sprays en zelfs aerosols aangesmeerd. Die producten zorgen misschien voor een indruk van frisheid, maar ze bevatten vluchtige organische stoffen die heel wat hinder kunnen geven voor keel en neus en dus een belangrijke bron zijn van luchtvervuiling. Die stoffen zijn ook aanwezig in verf, schoonmaakproducten en brandvertragers op textiel. Lijmcomponenten (o.a. aanwezig in verbouwingsmateriaal) zijn eveneens schadelijk voor de luchtkwaliteit. Wil je een kamer in een nieuw kleurtje zetten? Kies dan voor een verf die weinig solvents bevat. Plannen om te verbouwen? Gebruik dan OSB-platen met zo weinig mogelijk formaldehyde (methanol).

5. Sommige huisdieren zijn dragers van virussen, bacteriën en parasieten

Je allerschattigste viervoeter kan eveneens bacteriën en allergenen in huis brengen. Poes of hond hoort dus in geen geval thuis in de slaapkamer, laat staan in bed. Geef je huisdier regelmatig een badje en stofzuig de ruimtes waar het vertoeft. Ververs de eet- en drinkbak dagelijks en maak ze schoon met een warm sopje.

Samenvatting: 5 tips om ongezonde lucht in huis tegen te gaan

De lucht in onze woningen blijkt zeer vervuild te zijn. En vervuilde binnenlucht geeft niet alleen een onfrisse geur in huis. Het kan ook de oorzaak zijn van schimmel of lichamelijke klachten zoals misselijkheid, hoofdpijn, allergieën of irritaties aan neus, keel en ogen. En laat je vooral niet misleiden: ook bij een lekkere geur in huis kan de lucht verontreinigd zijn als er gebruik werd gemaakt van schoonmaakproducten of sprays. Met de tips in deze blog kan je daar echter al heel wat aan doen. Ook als je bouwt of verbouwt kan je ervoor kiezen om een zo gezond mogelijk huis te creëren door bijvoorbeeld te kiezen voor vloer-, wand- of plafondverwarming en koeling. Laat je inspireren door deze man die een strobalenwoning uit leem bouwde met de meest innovatieve verwarmings- en koelingssystemen van Climatrix.

Climatrix is dé partner voor professionals in innovatieve verwarmings- en koelingssystemen.

Climatrix geeft advies over duurzame systemen van vloer-, wand- en plafondverwarming aan zowel particulieren, architecten, studieburelen, bouwfirma’s, interieurarchitecten als installatiebedrijven. Wij leveren onze materialen en diensten enkel aan de installatiebedrijven.