Terug naar overzicht

Kerremans Technics: “Samenwerking Climatrix wordt beter met de dag”

26.06.2023

In het Oaktree-project aan de rand van Brussel schakelde CLIMBassadors Kerremans Technics ons in voor de installatie van vloerverwarming. Een hele uitdaging, want 20.000 meter aan buizen moesten in de bestaande chape geslepen worden. Toen dit niet bleek te lukken, moest er snel geschakeld worden. En laat ons daar nu toevallig goed in zijn!

“Wij werken al jaren samen met Climatrix. De werking wordt beter met de dag.”

Geert Kerremans, Kerremans Technics

 

Aan de rand van Brussel krijgen steeds meer oude, leegstaande kantoorgebouwen een nieuwe bestemming als woningen, winkels en horecazaken. Het project Oaktree is hier een mooi voorbeeld van. Installatiebedrijf Kerremans Technics uit Laakdal nam de leiding in dit design and build project en zorgde voor alle engineering, de berekeningen en het uittekenen van plannen in samenwerking met ingenieursbureau Ramakers en architect Aime Wolfs . Ze schakelden Climatrix in voor de installatie van de vloerverwarming. Het initiële plan was om de leidingen in de chape te slijpen, maar dit bleek niet te werken. Dankzij de flexibiliteit en het snelle schakelen van het hele bouwteam kon deze uitdaging tijdig worden aangepakt en opgelost.

 

Geen alledaagse klus

Geert Kerremans, projectleider en bestuurder van Kerremans Technics: “Samen met het team werd besloten om vloerverwarming te installeren, aangezien er gebruik zou worden gemaakt van een warmtepomp die lage temperaturen vereist. Vloerverwarming en -koeling zijn de meest geschikte methoden om met lage temperaturen te verwarmen of te koelen. Er moest echter rekening worden gehouden met de extra belasting op het gebouw door het aanbrengen van een grote hoeveelheid chape. Anders zou de structuur van het gebouw moeten worden gecontroleerd, en het streven was om deze zo goed mogelijk intact te laten. Daarom werd ervoor gekozen om als eerste optie de leidingen in de bestaande chape te slijpen. Het betrof ongeveer 20.000 meter aan buizen. Dit was zeker geen alledaagse klus!”

 

Snel schakelen

“Bij de uitvoering bleek echter dat er een specifiek anhydriet additief in de chape was gebruikt, waardoor het slijpen van de leidingen niet mogelijk was. Op dat moment was Climatrix al volop bezig met de uitvoering en waren alle materialen al besteld. Er moest snel worden geschakeld. We schakelden een bouwkundig ingenieur in om een draagkrachtstudie van het gebouw te doen. Uiteindelijk werd besloten om over te schakelen naar een speciale dunne chape-uitvoering die wel geschikt was. Daarnaast vroeg de klant ook nog om een extra akoestische mat op alle vloeren te plaatsen. Climatrix paste direct hun plannen aan en schakelden volledig over naar een alternatieve vloerverwarming. Deze wijzigingen hebben nauwelijks vertraging opgeleverd voor het project en hadden geen financiële nadelen voor de klant, wat van groot belang was.”

 

Samenwerking Climatrix wordt beter met de dag

“Wij werken al jaren samen met Climatrix. De werking wordt beter met de dag. Dat is zo bij langdurige samenwerkingen, wij begrijpen beter het proces van het ontwerpen van het plan tot uitvoeren en zij begrijpen beter wat wij doen. Dat maakt dat we beter op elkaar afgestemd zijn en efficiënter kunnen werken. Je weet wat je aan elkaar hebt, wat je wel en niet kan vragen. Daardoor is dit project ook zo goed verlopen en zijn alle partijen tevreden over de samenwerking én is onze klant tevreden over het eindresultaat.”