Terug naar overzicht

Anhydriet vloeichape: nieuwe ontwikkeling in reactievere, dunne vloerverwarming

19.12.2019

Voor vloerverwarming is er een nieuwe ontwikkeling die het systeem nog interessanter en flexibeler maakt: anhydriet vloeichape.

Het is in de markt stilaan duidelijk dat vloer-, wand– of plafondverwarming dé oplossing is voor de bewuste consument die zowel esthetiek als economie en milieu hoog in het vaandel voert. Voor vloerverwarming is er een nieuwe ontwikkeling die het systeem nog interessanter en flexibeler maakt: anhydriet vloeichape. Met deze nieuwe chape heb je maar 2,5 tot 3,0 centimeter opbouwhoogte nodig. Dit resulteert in een sneller reagerend koel- en verwarmingssysteem en in een veel constantere temperatuur in je huis.

Snelle en naadloze verwerking van je vloer met anhydriet chape

Anhydrietchape is een vloeichape die gebonden is met een ander bindmiddel dan cement. Het belangrijkste bestanddeel is het krimpvrije uiterst sterke anhydriet (calciumsulfaat). Die wordt vermengd met zand, water en hulpstoffen. De verwerking kan erg snel gebeuren. De chape wordt namelijk tot 500 m² naadloos uitgevloeid met een menger pomp via een slang en kan gemakkelijk  genivelleerd worden. Het is dus een weinig arbeidsintensieve dekvloer. Er kunnen tot 1000 vierkante meters per dag gegoten worden.

Met anhydriet chape ligt je vloer waterpas

Anhydrietchape is ook veel vlakker dan traditionele chape. Met behulp van een debberstaaf kan de chape eventueel volledig waterpas worden gemaakt. Deze vloeichape wordt vooral toegepast bij grote bouwprojecten (industrie, kantoorgebouwen, garages, nieuwbouw, renovatie,…) maar is ook perfect toepasbaar in woningen.

Constante temperatuur geeft meer comfort

Vloerverwarming is een ideale manier van verwarmen, maar heeft in de klassieke vorm waarbij hij gelegd wordt in traditionele chape, met een gemiddelde opbouwhoogte van minimaal 6,5 tot 10 cm, het nadeel dat de chape slechts langzaam opwarmt en afkoelt. Als bijvoorbeeld de zon op je raam staat en de temperatuur daardoor gevoelig stijgt boven de temperatuur die ingesteld is in de thermostaat, zal de vloerverwarming stilvallen. Maar de opgestapelde warmte in de dikke laag chape wordt nog geruime tijd vrij gegeven zodat het lang té warm blijft. Wanneer de zon dan plotseling verdwijnt, krijg je een terugval in de temperatuur die pas langzaam weer opgebouwd wordt, omdat het een tijdje duurt vooraleer zo’n dikke chape terug warm is. Dat heb je allemaal niet met anhydriet chape. Die past zich zeer snel aan en houdt een constante temperatuur aan. Je vermijdt die pieken.

Voordelen van anhydriet chape

  • Anhydriet chape is drie keer sterker dan traditionele chape en kan dus heel wat gewicht dragen, zonder af te breken of scheuren.
  • Dank zij  die sterkte kan anhydriet chape erg dun worden aangelegd. De minimale dikte bedraagt slechts 25 à 30 millimeter wat het product ideaal maakt bij renovatiewerken. Zeker in ruimtes met een lage vloeropbouwhoogte.
  • Anhydriet chape krimpt niet of nauwelijks.
  • Met anhydrietchape ben je verzekerd van een egale en gladde vloer. Je zal geen problemen ondervinden met de parket- of tegelvloerlegger.
  • De chape omhult perfect de buizen en heeft een goede thermische geleiding, waardoor je op nog lagere temperaturen kan verwarmen.
  • De anhydriet dekvloer kan bedekt worden met alle mogelijke vloerbekledingen.

Goede afregeling door een vakman noodzakelijk

Er is één voorwaarde, wil je anhydriet chape gebruiken: je moet  zorgen voor een heel goede naregeling. In iedere ruimte heb je thermostaten nodig die goed afgeregeld moeten zijn. Maar als dat het geval is, dan verhoogt het comfort in je huis gevoelig met vloerverwarming in anhydriet chape.

Vraag ernaar bij je dealer en zorg er altijd voor dat je je verwarming laat leggen door een erkende vakman.

Speciale aandachtspunten bij anhydriet chape

Daarnaast is het ook belangrijk dat, indien nodig, de oppervlakte licht opgeschuurd wordt om goede hechting te bekomen met je vloerbekleding. Ofwel neem je speciale anhydrietcompatibele lijmen of je gebruikt een primer om alle gebruikelijke cementlijmen te gebruiken bij tegels. Ten slotte moet de tegeldikte goed verlijmd zijn, want dit werkt mee in de buigtreksterkte en warmtespreiding van de volledige vloeropbouw.

Conclusie: vloerverwarming met anhydriet is het ideale verwarmingssysteem

Met anhydriet chape wordt vloerverwarming nog een beetje meer het ideale verwarmingssysteem. Door de aard van de verwarming sukkel je niet met radiatoren of convectiegaten die altijd wel ergens in de weg staan. Bovendien heb je geen last van tocht of een storend geluid dat je met luchtverwarming wel hebt. Maar de echte troef van anhydriet chape is dat je die vloerverwarming nu ook kan leggen in plaatsen waar je maar een geringe opbouwhoogte hebt. Bovendien is je systeem veel flexibeler, comfortabeler en milieuvriendelijker door lager energieverbruik.

Anyhdrietchape