Terug naar overzicht

Alles wat je moet weten over beperkte opbouwhoogte van vloerverwarming

26.02.2019

Ben je aan het renoveren en wil je vloerverwarming in je woning? Dan heb je misschien al gehoord dat dit heel moeilijk of zelfs onmogelijk zou zijn omwille van de lage opbouwhoogte van de bestaande kamers. Toch zijn ook hier innovatieve bouwoplossingen voor te vinden, zoals droge vloerverwarmingssystemen waar slechts een zeer lage opbouwhoogte (20 mm) voor vereist is. Zo kan iedereen genieten van vloerverwarming, of je nu nieuw bouwt of renoveert (of allebei!)! Alles wat je moet weten over beperkte opbouwhoogte van vloerverwarming leggen we je uit in deze blog.

Minimale hoogte vloerverwarming: het probleem

Waarom zorgt de opbouwhoogte soms voor problemen als je vloerverwarming wil installeren? Stel: je koopt het oude huis van je bomma en gaat dit renoveren. Die renovatie houdt vaak in dat je het huis volledig gaat strippen en nog een modern stuk gaat aanbouwen. Voor het nieuwbouw gedeelte is er eigenlijk nooit een probleem wat vloerverwarming betreft, want als je van nul begint, kan je zelf de opbouwhoogte bepalen en is er na de elektriciteit, afvoerbuizen, isolatie en chape nog voldoende ruimte voor de vloerverwarming. Maar in het renovatiegedeelte van de woning moet je vertrekken van het punt waar het op is gebouwd. En daar zit je dan vaak met een beperkte opbouwhoogte en met het probleem dat je hetzelfde niveau als de nieuwbouw wil kunnen behouden. Gelukkig zijn hier tegenwoordig innovatieve oplossingen voor, zoals VarioKomp.

VarioKomp: de innovatieve oplossing bij lage opbouwhoogte

Wil je vloerverwarming installeren maar heb je een lage opbouwhoogte? Dan is een traditioneel nat vloerverwarmingssysteem niet mogelijk. Een natte installatie wil zeggen dat de verwarmingsbuizen op een isolerende drager bevestigd worden en rechtstreeks in de chape geplaatst worden. Dit systeem is goedkoper, maar ook dikker. Bij beperkte opbouwhoogte lukt dat dus niet. Bij renovatie werk je daarom best met een droog systeem, zoals VarioKomp: een makkelijk en snel systeem bestaande uit een ondersteuningsstructuur, waar kant-en-klare 18mm fermacell gipsplaten met ingebouwde noppenplaten op geplaatst worden. Deze gipsplaten liggen zwevend op de bestaande vloer. Er komt dus geen schroef of lijmwerk  aan te pas. Na een korte droogtijd kan je al starten met het leggen van de vloerbedekking.

Voordelen droog vloerverwarmingssysteem voor lage opbouw

Het revolutionaire VarioKomp droge vloerverwarmingssysteem (20 mm) laat toe om ook bij renovatie vloerverwarming te installeren. Combineer je nieuwbouw met renovatie, dan kan je dit droog systeem combineren met een nat systeem in het nieuwbouwgedeelte. Het zijn dan twee verschillende systemen, maar ze bieden beiden de voordelen van energiezuinig verwarmen. Er zijn bovendien heel wat voordelen aan het VarioKomp systeem.:

  • Snellere droogtijd: in bepaalde omstandigheden is VarioKomp binnen 24 uur vollast begaanbaar. Bij klassieke systemen is de wachttijd vaak enkele weken.
  • Het is heel reactief, waardoor het sneller opwarmt en sneller afslaat bij het bereiken van de juiste temperatuur in vergelijking met klassieke vloerverwarming, waar  je 1 tot 2 dagen nodig hebt om op temperatuur te komen. De reden hiervoor is het gebrek aan dikke chape (bij klassiek systeem 10 of 12 cm) bovenop de vloerverwarming.
  • Door het snel reactievermogen van de vloerverwarming vermindert het totaal warmteverlies van de woning (de opstartverliezen zijn belangrijk voor het EPB).
  • Je kan tot 30 procent energie besparen met lage opbouw systeem omdat je een lagere watertemperatuur nodig hebt doordat de tegels rechtstreeks op de buizen liggen.
  • Het is een duurzaam, zuiver product, op basis van afvalstoffen, papierpulp en natuurlijke gips. Het is 100% recycleerbaar.
  • Het is ook vochtregulerend, daarom is het uitermate geschikt bij houtskeletbouw.
  • Net zoals andere vloerverwarmingssystemen is het energievriendelijk omwille van de lage temperaturen en biedt het een hoog comfort.
  • Zoals gezegd is het ideaal voor renovatie, maar ook voor kamers op de bovenverdieping waar de opbouw laag is. Bijkomend voordeel is dat je minder draaglast (25 kg per vierkante meter) hebt omdat je niet met traditionele chape werkt (60 tot 80 kg per vierkante meter).

Nadelen droog vloerverwarmingssysteem voor lage opbouw

De nadelen van een vloerverwarmingssysteem voor lage opbouw liggen vooral in de kosten. Die liggen hoger dan bij een klassiek systeem omdat het duurder en ingewikkelder is om te installeren. Dit systeem installeren vergt meer precisiewerk: de vloer moet bijvoorbeeld vlak zijn zonder oneffenheden en niveauverschillen.

Conclusie: minimale hoogte vloerverwarming

De tijd dat vloerverwarming enkel mogelijk was in nieuwbouwwoningen is gelukkig voorbij. Vandaag kan iedere verbouwer vloerverwarming installeren, zelfs met lage opbouw. Het innovatieve droge VarioKomp systeem biedt dezelfde voordelen als een traditioneel vloerverwarmingssysteem: het is een energiezuinig verwarmingssysteem dat voor een aangenaam en gezond binnenklimaat zorgt. Maar het doet ook nog eens meer dan dat: het biedt een oplossing voor het grootste nadeel van vloerverwarming, namelijk de trage opstarttijd. Een vloerverwarming met lage opbouwhoogte is veel reactiever omdat het dunner is, waardoor je heel wat tijd én energie bespaart.

Gerelateerde producten

1/8

5,5

miljoen meter vloerverwarmingsbuis

In 2023 hebben we 5,5 miljoen meter aan buizen gebruikt om vloerverwarming te plaatsen. Wist je dat dit evenveel is als de afstand tussen Brussel en Dubai?