Terug naar overzicht

Wat is de beste vloer voor vloerverwarming?

28.11.2019

Vloerverwarming kan je niet zomaar met alle vloeren combineren. Welke dan wel of niet werken, met professionele uitleg, lees je in deze blog.

Ecologisch en duurzaam bouwen of renoveren is de norm geworden in Vlaanderen. Energiezuinigheid en duurzame materialen, isolatie en ventilatie … het zijn allemaal begrippen waar een bouwer of renoveerder niet meer buiten kan. En dat is goed. Maar wil je zelf de handen uit de mouwen steken, heb je toch wel heel wat vakkennis nodig om op een efficiënte en degelijke manier de zaken aan te pakken. Neem nu vloerverwarming. Die is wegens tal van sprekende ecologische voordelen enorm in. Maar je moet er wel wakker bij blijven, want niet iedere vloer is even geschikt om vloerverwarming te leggen. Daarom buigen we ons in deze blog over de vraag welke vloeren wel of minder geschikt zijn voor vloerverwarming.

De juiste vloer kiezen voor vloerverwarming

De keuze voor vloerverwarming is snel gemaakt, maar wat met de vloer die erop ligt? Het is kwestie van je keuze van vloer goed in te schatten en een juiste berekening te maken over de isolerende werking van het type vloer dat je wil gebruiken, over het totale warmteverlies en de hoeveelheid vermogen per vierkante meter dat je nodig hebt. Dat hangt onder andere af van het type vloer maar ook van de grootte van de kamers, het aantal en de omvang van de ramen en de ventilatie. Specialistenwerk dus. Het is de kwestie van de juiste professionele partner te kiezen, topproducten te gebruiken en goed te communiceren.

Vloer plaatsen boven vloerverwarming? Eerst de warmteweerstand berekenen

Een van de belangrijkste bepalende factoren is de warmteweerstand (R-waarde) van de vloerbedekking. Bij gebruik zonder vloerverwarming is een hoge warmteweerstand wenselijk. De vloerbedekking fungeert dan als isolatiemateriaal. Eventuele koude vanuit de kruipruimte wordt tegengehouden door de vloerbedekking, wat energiebesparend werkt. Bij gebruik van vloerverwarming moet de warmteweerstand juist zo laag mogelijk zijn (kleiner of gelijk aan R 0.1 m2 K/W).  Daarom zijn vloerbedekkingsmaterialen met een lage warmteweerstand het meeste geschikt om gebruikt te worden in combinatie met vloerverwarming.

Verschillende type vloeren en hun geschiktheid voor vloerverwarming

Stenen vloeren

Stenen vloeren zijn het best geschikt voor vloerverwarming omdat steen een goede geleider is die de warmte bijhoudt en later nog afgeeft. De warmte wordt ook mooi verspreid. De opwarmtijd is afhankelijk van de dikte van de tegels. Dikke tegels hebben meer tijd nodig om de optimale temperatuur te bereiken, maar zodra dit is bereikt, is er geen verschil in de warmteverdeling tussen dikke of dunnere vloeroppervlakken. Dikke tegels geven wel langer hun warmte af.

Tapijt

Vloerverwarming kan worden gebruikt met bijna alle soorten vloeren, zelfs tapijt, op voorwaarde dat het tapijt en de onderlaag een thermische weerstand hebben. Dat moet je dus goed laten nakijken alvorens vloerverwarming te installeren. Tapijtfabrikanten vermelden meestal op het product of de vloerbedekking geschikt is voor vloerverwarming.

Vinyl vloeren en laminaten

Vloerverwarming kan worden gebruikt met hoogwaardige vinyl vloeren en laminaten, mits je een modern vloerverwarmingssysteem hebt dat met lage temperatuurverwarming werkt. Niet alle laminaten of vinyls zijn echter compatibel met vloerverwarming, dus het is belangrijk om je goed te informeren.

Houten vloeren

Over het algemeen zijn massief houten vloeren niet geschikt voor gebruik met vloerverwarming, tenzij anders aangegeven door de fabrikant. Hout kan uitzetten of krimpen onder invloed van temperatuur en is ook een slechte warmtegeleider. Het is echter niet onmogelijk om vloerverwarming onder een houten vloer te installeren, maar dan moet je wel rekening houden met een aantal factoren: de vloerverwarming moet modern zijn (lage temperatuurverwarming), er mogen geen tapijten op het hout liggen en bepaalde houtsoorten (zoals essen, beuken en maple) zijn te vocht- en droogtegevoelig om gebruikt te worden.

Eiken en Merbau zijn wel geschikt. Het hout mag ook niet worden afgewerkt met lak, want deze zal in de meeste gevallen gaan schilferen. Als je vloerverwarming legt onder een houten vloer moet je er wel rekening mee houden dat je de koude pieken in putje winter op moet vangen via een extra bron: een olie- of gaskacheltje of een gezellige open haard. Het is ook zeer belangrijk om te weten dat een van de grote troeven van vloerverwarming – het koelen in de zomer –  bij houten vloeren absoluut niet kan.

Gietvloeren

In de categorie gietvloeren is alleen de epoxy gietvloer ongeschikt voor vloerverwarming. De overige soorten (polyethyleen vloeren, troffelvloeren en cementgebonden gietvloeren) kunnen zonder problemen gelegd worden in combinatie met vloerverwarming. In bepaalde gevallen zou epoxy eventueel toch kunnen, maar vergt heel wat extra aandacht (en ondersteuning van een professional). Je moet allereerst een kuip maken waarin je die epoxy kan gieten, want epoxy is eigenlijk vloeibare hars. Als je geen kuip aanlegt kan je epoxy bij foute verwarming terug vloeibaar worden en wegvloeien in spleten en kieren. Je moet ook rekening houden met de uitzetvoegen.

Steentapijt / troffelvloer en vloerverwarming

De troffelvloer of het steentapijt heeft naast epoxy of PU ook nog een hele hoop zand in het mengsel. Deze gietvloer is het best te combineren met vloerverwarming. Door de open constructie van de vloer is er immers een perfecte combinatie van isolatie en doorlaatbaarheid. Daardoor wordt de verwarming makkelijker afgegeven en bespaar je meer energie.

Controleren

Het is belangrijk dat je installateur na de installatie een grondige controle doet via een afpersing. Die dient om te zien of er zich ergens een lek gevormd heeft. De klant krijgt na installatie een officieel afpersrapport inclusief een foto van de manometer die op de collector bv. 3 bar druk aangeeft. Als de volgende partij komt en ziet dat de manometer op nul staat, dan weet men dat er iets mis is en kan er ingegrepen worden op een moment dat het nog kan. Niet wanneer de mensen in hun woning getrokken zijn en plots de halve huisraad moet verhuisd worden en men de vloer dient open te breken.

Conclusie: welke vloeren wel óf niet met vloerverwarming

Vloerverwarming is een ideale manier om duurzaam te (ver)bouwen en helpt bij het halen van een gunstige EPB-norm. Máár, ga omzichtig tewerk. Niet alle vloeren zijn geschikt om vloerverwarming te gebruiken en bij een verkeerde keuze kan je voor vervelende en kostelijke problemen komen te staan. Vraag een ervaren installateur met kennis van zaken om je vloerverwarming in te schatten, te berekenen en te leggen. Climatrix is dé partner voor professionals in innovatieve verwarmings- en koelingssystemen.