Terug naar overzicht

Huis koelen met vloerverwarming. Hoe werkt dat?

26.06.2019

In de zoektocht naar meer ecologische verwarmingssystemen scoren vloer-, wand- en plafondverwarming steeds beter. Ze zijn ecologisch én economisch verantwoord omdat ze via bijvoorbeeld een warmtepomp gebruik maken van gratis lucht of grondwater. Intussen groeit het besef dat vloerverwarming ook voor het koelen van een woning uitermate geschikt is. Hoe die koeling via vloerverwarming werkt en wat je ervan mag verwachten (in vergelijking met traditionele airconditioning) lees je in deze blog.

Koeling met vloerverwarming: het kan!

Met vloerverwarming maak je meestal gebruik van een warmtepomp die de temperatuur uit de buitenlucht of geothermie omzet in warmte die dan door de geleidingsbuizen gestuurd wordt en op die manier een soort stralingswarmte afgeeft. Maar wist je dat je tijdens de zomer ook voor koeling kan zorgen met je vloerverwarming? Als je gekoeld water door de leidingen stuurt, krijg je namelijk een omgekeerd effect en kan je je huis afkoelen.

Koelen met vloerverwarming: hoe werkt het?

Bij vloerkoeling spreken we over een “hoge watertemperatuurkoeling”. Je stuurt water met een temperatuur net boven het dauwpunt door de buizen, anders veroorzaak je massale condensatie op je vloer en dat wil je niet. Rond dat dauwpunt heb je geen last van condensatie. De temperatuur van het dauwpunt schommelt rond de 18°C (afhankelijk van je relatieve vochtigheid in je ruimte/woning). Je water moet dus die temperatuur hebben om het beste effect te genereren als koelmiddel. Vandaar de term hoge watertemperatuurkoeling.

Koelen met vloerverwarming: het verschil met airconditioning

Koelen met vloerverwarming gaat niet zo snel en heeft ook niet hetzelfde koelende effect als airconditioning. Airconditioning zet je aan en de koude lucht begint te stromen. Het zorgt ook voor een constante koele temperatuur. Dit soort resultaten kan je met koeling via vloerverwarming nooit bewerkstelligen. Toch is vloerkoeling een interessant alternatief voor airco mits je je huis op zo’n manier gebouwd of gerenoveerd hebt dat je de warmte buiten kan houden. Dat wil zeggen: goede isolatie en doordachte ventilatie, rolluiken of screens buiten voor de ramen en isolerende en/of zonwerende ramen. In een dergelijke setting is vloerkoeling een waardig én gezond alternatief voor airco.

Vloerverwarming zorgt voor een aangename koeling in de zomer

De koeling van vloerverwarming kan je moeilijk vergelijken met die van airco. Airco blaast koude lucht in de kamer en dat kan voor onaangename tocht in de nek zorgen. Met koeling via vloerverwarming koel je op een natuurlijke manier af. Hoe werkt het? Een mens heeft twee comfortzones: het hoofd/nek en de voeten/enkels. Daar voel je als eerste de warmte of koelte en via deze lichaamsdelen wordt dat gevoel doorgegeven aan de rest van het lichaam. Het is daarom dat vloerverwarming zo geschikt is om een woning af te koelen. De koude bereikt onmiddellijk de voeten en de enkels en zorgt voor een gevoelstemperatuur die doorgaans enkele graden lager ligt dan de werkelijke kamertemperatuur.

Wat je nog moet weten alvorens je kan koelen met vloerverwarming

Om het meeste rendement te halen uit vloerkoeling liggen de leidingen bij de installatie best op een legafstand van 10 cm, zoals bij de Climatrix leidingen. Bij klassieke vloerverwarmingssystemen is de legafstand meestal 10 à 15 cm, maar dan zal je koelvermogen lager liggen.

Huis koelen met vloerverwarming via een warmtepomp

Om vloerkoeling mogelijk te maken wordt een vloerverwarmingssysteem meestal gecombineerd met een omkeerbare warmtepomp. Deze zorgt ervoor dat het systeem in de winter kan verwarmen en in de zomer kan koelen. Vloerkoeling kan echter ook zonder warmtepomp, maar dan is de installatie van een extra koelmachine nodig als aanvulling op je verwarmingsketel. Deze opstelling zien we vaker in appartementsgebouwen waar de koelmachine in de centrale stookplaats wordt geplaatst.

Koeling via bestaande vloerverwarming: dat kan ook

Bestaande vloerverwarming kan je perfect gebruiken als vloerkoeling. Maar dan moet je de verwarmingsketel vervangen door een warmtepomp of er een koeler bij plaatsen. Maar zoals eerder gezegd, hangt een optimale werking ook af van de legafstand van je leidingen. Dat moet je dus even checken. Ben je aan het bouwen of verbouwen, dan is het zeker de moeite hiermee rekening te houden bij de keuze van je vloerverwarmingssysteem. Met een Climatrix systeem zit je altijd goed.

Conclusie: koeling via vloerverwarming

Steeds meer bouwers en verbouwers plaatsen vloerverwarming in hun woning. Weinigen weten echter dat je – mits de juiste warmtebron – ook kan koelen met vloerverwarming. Naast vloerverwarming zijn klimaatplafonds ook een goed alternatief voor airconditioning. Wat je verder nog kan doen om jezelf en je woning koel te houden tijdens hete zomerdagen lees je in deze blog.

1/8

5,5

miljoen meter vloerverwarmingsbuis

In 2023 hebben we 5,5 miljoen meter aan buizen gebruikt om vloerverwarming te plaatsen. Wist je dat dit evenveel is als de afstand tussen Brussel en Dubai?