Terug naar overzicht

Energiezuinig (ver)bouwen: kijk mee in 3 unieke projecten

28.09.2021

Energiezuinig bouwen of verbouwen wordt stilaan de norm. Dat merken we bij Climatrix ook! Onze vloerverwarming, wand- en plafondverwarming en -koeling vinden steeds meer de weg naar unieke bouwprojecten. In deze blog stellen we je er drie voor, om je te inspireren en te laten dromen! Kijk je mee binnen?

Strobalenwoning met leem

Eddy Mockers is een professionele stukadoor die jaren geleden de switch maakte van gips naar leem en daar tot op heden nog geen spijt van heeft. Hij bouwde zelfs zijn nieuwe huis met houtskelet, strobalen en leem én met vloer-, wand- en plafondverwarming van Climatrix.

Eddy: “Leem als pleistermateriaal is heel prettig en makkelijk om mee te werken. Bovendien is het enorm gezond. Je huis ruikt lekker en is fris in de zomer en warm in de winter, zonder dat je daar extra inspanningen voor moet doen. Een warmtepomp in combinatie met warmtekorven, vloerverwarming en wand- en plafondverwarming van Climatrix, zorgen ervoor dat ik zo goed als geen energieverbruik in dit huis. Wij hebben een E-peil van 5. En als ik enkele extra zonnepanelen of een zonneboiler zou leggen, was dit een 100% energieneutrale woning.”

Green Key Award voor renovatie kasteelhoeve

Philip Van Kelst van de Kasteelhoeve in Wange is een man met een visie. Zo’n elf jaar geleden startte hij en zijn vrouw met een grondige en duurzame renovatie om er zijn coachingbedrijf, paardenstallen, een Bed & Breakfast en het eigen woonhuis in onder te brengen. Intussen wonnen ze al twee maal de International Green Key Award, een wedstrijd tussen 2400 toeristische locaties wereldwijd die een Green Key label hebben. Kasteelhoeve Wange werd naar aanleiding van deze awards door de pers en Toerisme Vlaanderen gezien als ‘het meest duurzame toeristisch bedrijf ter wereld’. Philip: “We zijn nu bezig aan de verbouwing van het woonhuis en daarin werken we samen met Climatrix. We installeren onze verwarming en koeling via een warmtepomp en vloer- en plafondverwarming. We maken een grote vergaarput voor het grondwater, pompen dat op en gebruiken de warmte of koelte van het water om de woning te verwarmen (in de winter) en af te koelen (in de zomer).”

Plafondkoeling en -verwarming in design restaurant

Het iconische Manhattan Tower aan de Kleine Ring ter hoogte van Rogier (Brussel) ondergaat een uitgebreide renovatie. Ook het restaurant op de derde verdieping krijgt een make-over met onder andere een volledig nieuwe klimatisatie. Het hele project wordt geleid door het Hasseltse Creneau, een internationaal gerenommeerd bureau voor interieurontwerp en branding dat onder andere de styling en inrichting deed van alle Neuhauswinkels over heel de wereld en het Quartier Bleu in Hasselt. Zij kozen voor plafondverwarming en -koeling in het restaurant. Dit was geen alledaagse klus, want de panelen in het plafond moesten op een bepaalde manier ingetekend worden omwille van de unieke architectuur. Dit project toont aan dat duurzaam en design hand in hand gaan!

Energiezuinig (ver)bouwen in moderne architectuur

De drie projecten tonen aan dat je energiezuinig kan bouwen of verbouwen zonder te moeten inboeten op design. Integendeel! Steeds meer (interieur)architecten gebruiken vloerverwarming, klimaatwanden en -plafonds in hun plannen, omdat hen meer mogelijkheden geeft om creativiteit te botvieren. Zo kan je compacter bouwen, de beschikbare ruimte beter benutten en is het ook nog eens gezonder.

Ben jij aan het (ver)bouwen en op zoek naar de beste systemen om je huis te koelen en te verwarmen? Praat dan met je architect of aannemer over de opties om vloerverwarming, klimaatwanden en -plafonds van Climatrix te gebruiken.