Terug naar overzicht

Duurzaam (ver)bouwen: wat klimaatverandering voor de bouwsector betekent

30.08.2021

Wat kan jij als (ver)bouwer doen om zo duurzaam mogelijk te bouwen, zonder in te moeten boeten op comfort? Wat zijn de nieuwe innovaties in materialen die milieuvriendelijk zijn en ook nog eens heel goed werken? We vertellen het je in deze blog.

De zomer van 2021 zal voor altijd in ons geheugen gegrift staan als de zomer waarin we de effecten van klimaatverandering van heel dichtbij meemaakten. De overstromingen, de bosbranden in het Zuiden en de Belgische kwakkelzomer toonden de reële gevolgen van klimaatverandering. Waar het tot voor kort nog een ver-van-ons-bed-show was, moeten we ons vandaag afvragen hoe we het tij nog kunnen keren. Daarom wijden we deze blog aan de vraag: wat kan jij als (ver)bouwer doen om zo duurzaam mogelijk te bouwen, zonder in te moeten boeten op comfort?

Klimaatvriendelijk verwarmen en koelen

Als (ver)bouwer heb je een belangrijke beslissing te nemen over de manier waarop je jouw woning gaat verwarmen en koelen. Eén ding is zeker: het gebruik van fossiele brandstoffen is geen langetermijnoplossing meer. Niet alleen omwille van het milieu, maar ook omwille van de schaarste en dus de prijs. Het is daarom belangrijk hier vroeg in het bouwproces over na te denken. Wat zijn de opties die je vandaag hebt om in alle comfort en in een gezonde omgeving je woning te verwarmen en koelen?

Vloerverwarming

De technologische innovaties in vloerverwarming, zoals anhydriet vloeichape, maken het mogelijk om met een zeer beperkte opbouwhoogte van 2,5 tot 3,0 centimeter te werken. Dit resulteert in een sneller reagerend koel- en verwarmingssysteem en in een veel constantere temperatuur in je huis. Wist je dat je zelfs kan koelen met vloerverwarming?

Klimaatplafonds en -wanden

Klimaatplafonds en klimaatwanden zijn een innovatieve vorm van verwarming en koeling die in combinatie met een warmtepomp tot bijna energieneutraal wonen leidt. Het grote voordeel is dat het systeem zéér reactief is, zonder dat het veel geld kost. Je kan dus gemakkelijk schakelen tussen verwarmen en koelen. Zo behoud je steeds een aangename temperatuur, ideaal voor ons Belgisch kwakkelweer.

Wanneer je klimaatplafonds -en wanden combineert met een (natuurlijke) isolatie, kan je er bovendien voor zorgen dat je ook in de zomer de hitte van de zon controleert en een belangrijke besparing kan realiseren op je energiefactuur. Houd er wel rekening mee dat klimaatwanden altijd in combinatie met vloerverwarming of klimaatplafonds geïnstalleerd moeten worden.

Innovatieve bouwmaterialen

Anno 2021 zijn er al heel wat milieuvriendelijke bouwmaterialen op de markt. Toch grijpen (ver)bouwers vaak terug op de traditionele materialen omdat ze de alternatieven niet kennen. Climatrix wil (ver)bouwers helpen om out of the box te denken en eens verder te kijken dan de traditionele materialen. Wij werken vaak samen met trendsetters in ecologisch (ver)bouwen die tonen hoe het ook anders kan, zoals deze strobalenwoning van Eddy Mockers, specialist in natuurlijke en ecologische pleisterwerken en de kasteelhoeve van Wange. Ook zijn wij steeds op zoek naar samenwerkingen met innovatieve bedrijven, zoals onlangs nog met Exie, promotor van ecologisch bouwen met kalkhennep, een circulair isolatiemateriaal, waar we in een kasteel in Borgloon een mooi resultaat hebben gerealiseerd en een fikse besparing voor de eigenaars.

Ecologisch (ver)bouwen met kalkhennep

Kalkhennep is een ecologisch en circulair bouwmateriaal dat zeer goed isoleert en hierdoor helpt om de warmte buiten te houden in de zomer. Niet onbelangrijk als je weet dat de meeste renovaties en nieuwbouw grote raampartijen hebben. Jan Palmaers, woordvoerder Exie: “Er zijn heel wat voordelen aan hennep als isolatiemateriaal. Allereerst groeien hennepplantjes heel snel en ook in schrale grond. Bij sommige projectontwikkelingen laten we de hennep een jaartje op voorhand groeien op de bouwgrond, om het dan te oogsten en te verwerken. De planten halen bovendien grote hoeveelheden CO2 uit de grond. Maar het beste nieuws voor (ver)bouwers is dat hennep veel beter isoleert, het houdt tot 6 keer langer de hitte buiten in de zomer, waardoor je minder energie voor koeling nodig hebt.”

Climatrix en innovatie

Maar kalkhennep alleen zal geen revolutie teweegbrengen in de bouwsector. Bart D’Haese, energy expert Exie: “Het is belangrijk om in combinaties van ecologische systemen en producten te denken. Daarom dat we zo graag samenwerken met Climatrix: hun systemen van verwarming en koeling werken in symbiose met onze hennep. Bijvoorbeeld: hennep als isolatie houdt de warmte 16,5 uur vast, in vergelijking met 1 tot 2 uur bij klassieke isolatie. Climatrix brengt de warmte of koelte in huis met haar systemen en de hennep houdt de warmte binnen of buiten. Zo kunnen we op een uiterst duurzame manier werken. Een win-win situatie dus.”

Geen geitenwollensokken meer

Milieuvriendelijk, ecologisch of duurzaam (ver)bouwen. Lange tijd hing hier een geitenwollensokken-imago aan vast: het waren logge systemen, enkel geschikt voor enkelingen die met minder comfort tevreden waren. Die tijd is nu voorgoed voorbij! Het momentum is daar, want ecologisch (ver)bouwen wordt nu breed gedragen door projectontwikkelaars, architecten en particulieren die bewust bezig zijn met de impact op het milieu. Jij als (ver)bouwer kan dus wel degelijk een verschil maken in de strijd tegen klimaatverandering. Het begint met het zoeken naar de juiste informatie over alternatieven die vandaag op de markt zijn en vervolgens bekijken wat voor jouw situatie van toepassing is.

1/8

5,5

miljoen meter vloerverwarmingsbuis

In 2023 hebben we 5,5 miljoen meter aan buizen gebruikt om vloerverwarming te plaatsen. Wist je dat dit evenveel is als de afstand tussen Brussel en Dubai?