Hoe behoud je een constante temperatuur in huis?
Het belang van een aangenaam binnenklimaat
Je wil natuurlijk dat je huis steeds de perfecte temperatuur heeft zodat je niet constant truien moet aan- en uittrekken. Maar wist je dat een stabiele temperatuur ook belangrijk is voor je gezondheid? Wat velen niet weten is dat de kwaliteit van de binnenlucht vaak slechter is dan die van de buitenlucht. Omdat we maar liefst 80 tot 90 procent van onze tijd binnenshuis doorbrengen is er dus nog een extra reden om goed na te denken over de manier waarop we onze huizen verwarmen en koelen. Daarom zoek je best naar een systeem dat niet enkel energievriendelijk (goed voor de portemonnee en het milieu) en reactief (goed voor de constante temperatuur) is, maar dat je ook helpt om je gezondheid te ondersteunen. Op die manier creëer je een gezond binnenklimaat.
Vloerverwarming zorgt voor een stabiele temperatuur
De ideale binnentemperatuur voor een gemiddeld huis moet voldoen aan drie vereisten. De temperatuur moet:
- zo constant mogelijk zijn
- ergens tussen 19 en 22 °C zitten
- en vooral niet te laag zijn.
Het beste verwarmingssysteem om de temperatuur constant te houden is vloerverwarming. Waarom? Het zorgt voor een aangename en gelijkmatige warmteverdeling. Je behaalt reeds een aangename temperatuur tussen 19 en 20°C, wat gemiddeld een energiebesparing van 12% oplevert. Het is volledig onzichtbaar en zorgt voor een beter binnenklimaat door minder luchtbeweging en dus minder stofverspreiding.
Vloerverwarming kan ook flexibel en reactief zijn
Het is niet voor niets dat vloerverwarming zo populair is bij nieuwbouw en renovatie. Toch is er een groot minpunt aan vloerverwarming: het systeem warmt traag op en koelt traag af. De reden hiervoor is de dikke chapelaag van zo’n 10 centimeter die meestal geplaatst wordt bovenop de buizen. Hierdoor moet de warmte van de vloerverwarming eerst door die dikke laag chape, vooraleer ze de kamer kan verwarmen. Dat duurt wel even, dus je zit een tijdje in een niet zo comfortabele temperatuur.
Als het dan eenmaal warm genoeg is en de zon schijnt binnen door een groot raam, dan loopt die temperatuur plots op en wordt het té warm. Snel even de thermostaat lager zetten, zodat er geen of minder warm water door de buizen loopt, helpt dan niet. De dikke laag chape heeft namelijk al die warmte opgenomen en blijft die nog een tijd afgeven, ook als de verwarming lager of uit staat. Zodat je al een raam of deur moet openzetten om af te koelen. En dat is naast onprettig ook nog eens morsen met energie.
Innovatieve vloerverwarming met beperkte chape
Maar er is een oplossing: met moderne, innovatieve vloerverwarmingssystemen heb je geen dikke chapelaag meer nodig. Een laagje van 3 centimeter vezelgebonden chape volstaat. De massa chape is zo laag dat ze erg snel haar warmte opneemt en afgeeft en de temperatuur niet meer beïnvloedt. Zo maak je van een traag systeem een snel systeem en verhoog je het comfort in je woning. Het innovatieve droge VarioKomp is zo’n snel systeem dat dezelfde voordelen biedt als een traditioneel vloerverwarmingssysteem: het is energiezuinig en zorgt voor een aangenaam en gezond binnenklimaat.
Bovendien heeft een een snelle opstarttijd en een vlotte afkoeling, waardoor je heel wat tijd én energie bespaart.
Alternatieven voor vloerverwarming: wand- en plafondsystemen
Je kan natuurlijk ook kiezen voor klimaatwanden of -plafonds. Daar heb je helemaal niét te maken met chape die al dan niet opwarmt en krijg je rechtstreeks warmte en koude aangevoerd. De verf of het behang doen er dan niet toe. Ze zijn reactiever en zorgen voor een veel aangenamere en constante temperatuur.
De buitenschil eerst aanpakken
Maar vooraleer je een keuze maakt voor een of ander duurzaam, energiezuinig verwarmingssysteem is het goed om eens naar alle parameters te kijken en in te schatten hoe groot hun invloed zal zijn op de temperatuur in je woning. Zo is de buitenschil van je huis het eerste waar je naar moet kijken, wil je energiezuinig verwarmen.
- Zo zijn ramen met enkel glas absoluut uit den boze.
- Grote raampartijen kunnen daarnaast een groot probleem vormen als ze op de zon gericht staan. En dat hoeft niet per se het zuiden te zijn. Bij grote ramen kan je daarom overwegen om buitenscreens te laten plaatsen en zo warmte binnen of buiten te houden.
- Isolatie is ook een vereiste. Het heeft geen zin om geld te investeren in energiezuinige systemen, als je dak, vloer en/of muren niet geïsoleerd zijn, want dat stook je bij wijze van spreken voor de tuin van de buren.
Conclusie: hoe krijg je een constante, aangename temperatuur in huis?
Een stabiele temperatuur bereiken in je woning is niet enkel aangenaam, maar draagt ook bij aan een gezond binnenklimaat. Daarom kies je best voor een energiezuinig, flexibel en reactief systeem waarbij alle parameters die de temperatuur beïnvloeden onder controle zijn.
Vloerverwarming is dan de beste keuze omdat het zeer energievriendelijk en hygiënisch is. Voorwaarde is wel dat je een innovatief, reactief systeem plaatst met een kleine laag chape zodat de opwarm- en afkoeltijden drastisch verminderen. Dit vereist meer vakkundigheid in het installeren, maar zal bijdragen aan het dagelijkse comfort in jouw woning.