Terug naar overzicht

Hoe je huis koel houden deze zomer zonder airco?

05.05.2020

Coronacrisis of niet, het weer houdt daar absoluut geen rekening mee. En dat weer, dat is nogal iets de laatste jaren. Door de klimaatopwarming krijgen we hier steeds vaker te maken met hittegolven en alle gevolgen van dien zoals gezondheidsrisico’s, humeurigheid en agressief gedrag. En dat zal dit jaar wellicht niet anders zijn. Nu we deze zomer met zijn allen massaal vakantie gaan houden in onze achtertuin, is het aangeraden om te bekijken hoe jij jouw woning (en je hoofd!) koel kan houden deze zomer.

De meest voorkomende gezondheidsproblemen door te weinig afkoeling

Aanhoudend warm weer vormt een gezondheidsrisico voor sommige mensen. Met name kleine kinderen, ouderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht krijgen gezondheidsproblemen door de hitte. Lang aanhoudende hitte (temperaturen boven 25°C) kan leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn.

Maar niet alleen de gezondheid staat op het spel, ook je humeur is onderhevig aan een hittegolf. Bij constante hete temperaturen worden we automatisch prikkelbaarder en soms zelfs agressief.

Wetenschappers hebben ook vastgesteld dat we minder sociaal gedrag vertonen als het bloedheet is. Gedurende de dag hebben we minder geduld, zijn we minder behulpzaam en zijn we minder vriendelijk voor onze medemensen.

De nadelen van airconditioning

Afkoelen is dus de boodschap. Veel mensen denken dan meteen aan airconditioning.  Airco’s zijn echter een energievretende, lawaaierige, lelijke en ongezonde optie.

  • Verbruik van energie: airco’s verbruiken veel energie, meestal afkomstig van elektriciteit. Zonder eigen zonnepanelen of warmtepomp kan jouw elektriciteitsfactuur door je airco-installatie aardig oplopen.
  • Lawaai van een airco: lucht kan zich nooit helemaal geluidloos verplaatsen. Het is dus onmogelijk om muisstille airconditioning te vinden. Bepaalde airco’s kunnen wel tot 75 dB aan geluid geven (vergelijkbaar met een stofzuiger of een passerende auto).
  • Airconditioning is lelijk: airco’s nemen ruimte in en zijn niet mooi om naar te kijken. Het is moeilijk ze in het interieur in te passen.
  • Airconditioning is ongezond: airco’s koelen de lucht, maar drogen deze ook uit. Dit kan leiden tot irritaties aan de luchtwegen. Bovendien zetten airco’s de lucht in beweging, waardoor stof verspreid wordt (ook klassieke verwarmingsradiatoren doen dit). Vaak worden airco’s ook niet goed onderhouden, waardoor er nog meer kans is dat stof en bacteriën verspreid worden.

Alternatieven voor airco die goed zijn voor je gezondheid en het milieu

In de media doet men voor alsof je moet kiezen tussen de pest en de cholera: ofwel zorg je met airco voor een streepje verkoeling, en neem je eventuele ongemakken erbij, ofwel is het zweten door de zomerse hitte. Maar dat is niet zo! Er zijn innovatieve alternatieven op de markt die je huis koelen in de zomer en warm houden in de warm. En dat bovendien op een milieuvriendelijke en gezonde manier! Zeker als je aan het verbouwen of bouwen bent, zijn deze opties belangrijk om te overwegen.

Eerste alternatief voor airco: vloerverwarming

Het is nog bij weinigen bekend, maar je kan ook koelen met vloerverwarming. Om vloerkoeling mogelijk te maken wordt een vloerverwarmingssysteem meestal gecombineerd met een omkeerbare warmtepomp. Deze zorgt ervoor dat het systeem in de winter kan verwarmen en in de zomer kan koelen.

Koelen met vloerverwarming gaat niet zo snel en heeft ook niet hetzelfde koelende effect als airconditioning. Airconditioning zet je aan en de koude lucht begint te stromen. Vloerkoeling is een interessant alternatief voor airco als je je huis op zo’n manier gebouwd of gerenoveerd hebt dat je de warmte buiten kan houden. Dat wil zeggen: goede isolatie en doordachte ventilatie, rolluiken of screens buiten voor de ramen en isolerende en/of zonwerende ramen. In een dergelijke setting is vloerkoeling een waardig én gezond alternatief voor airco.

Lees meer over koelen met vloerverwarming.

Tweede alternatief voor airco: wand- en plafondverwarming

Ook met verwarmingssystemen die in de wanden en plafonds verwerkt zijn, kan je koelen. De Variopanel van Climatrix is een ontzettend energie-efficiënt verwarmings- en koelingssysteem dat voor een hoog rendement zorgt en met lage temperaturen werkt. Het is ideaal om te koelen: stil, vrij van luchtverplaatsing en energiebesparend. Tijdens de winter zorgt de Variopanel voor een comfortabele stralingswarmte. Tijdens de zomer koelen ze de ruimte efficiënt tot een aangename temperatuur.

Hoe werkt het? Het paneelsysteem vervaardigd uit Fermacell panelen, die volledig biologisch afbreekbaar zijn, kunnen flexibel geïnstalleerd worden op muren en schuine daken.

Ook heeft Climatrix nog andere systemen om via de wand en het plafond te koelen en verwarmen, zoals de Cliprail (wordt verwerkt in het pleisterwerk) of de Flexpanel (in combinatie met gyproc-afwerking).

Conclusie: hoe koel te blijven in huis zonder airconditioning

Nu we met zijn allen verplicht worden een staycation in onze achtertuin te houden, is het wellicht het ideale moment om eens te kijken hoe je je huis koel kan houden zonder te investeren in airconditioning. Vloer-, plafond- en wandverwarming zijn een ecologisch en gezond alternatief. Deze systemen produceren een rustige, bewegingsloze koelte die je als een koele mantel inkapselt. Het comfort in je huis gaat er vele stappen op vooruit en het samen leven wordt net iets gemakkelijker en gemoedelijker. En op kantoor blijven je medewerkers productief en rendabel.

Climatrix is dé partner voor professionals in innovatieve verwarmings- en koelingssystemen.

Climatrix geeft advies over duurzame systemen van vloer-, wand- en plafondverwarming aan zowel particulieren, architecten, studieburelen, bouwfirma’s, interieurarchitecten als installatiebedrijven. Wij leveren onze materialen en diensten enkel aan de installatiebedrijven.

1/8

5,5

miljoen meter vloerverwarmingsbuis

In 2023 hebben we 5,5 miljoen meter aan buizen gebruikt om vloerverwarming te plaatsen. Wist je dat dit evenveel is als de afstand tussen Brussel en Dubai?