Welke verwarming kiezen bij renovatie? De beste manier om energiezuinig te verbouwen
Energieneutraal renoveren: hoe beginnen?
Er zijn momenteel een aantal vaststellingen te doen die een serieuze impact gaan hebben op de woningmarkt.
- De betonstop zal zorgen voor steeds meer renovatieprojecten.
- De energiedoelstellingen van de regering drijven ons naar steeds meer duurzame verwarming.
- De klimaatopwarming zorgt ervoor dat steeds meer mensen zoeken naar afkoeling.
Ben je aan het verbouwen of renoveren? Dan ben je wellicht op zoek naar betaalbare, duurzame en praktisch toepasbare oplossingen om te verwarmen én te koelen. En wie dan in de markt een beetje rondkijkt, komt uit bij een mix van systemen van vloer-, wand- of plafondverwarming, aangestuurd door een warmtepomp die op haar beurt gevoed wordt door zonnepanelen en geplaatst in een goed geïsoleerde, gerenoveerde woning.
Energieneutraal renoveren: alles begint met isolatie
Beginnen we bij het begin: al die oude huizen van oma en opa die door de kleinkinderen opgekocht en gerenoveerd worden, moeten in de eerste plaats goed geïsoleerd worden. De buitenschil van die huizen bestaat namelijk uit tal van kieren en spleten en verliest warmte à volonté. Door het dak verdwijnt 35% van de warmte, door de muren 25%, door ramen en deuren 15% en via de vloer raak je nog eens 10% van de warmte kwijt. Wat dus betekent dat je in een niet-geïsoleerd huis nog amper 15% warmte overhoudt om jezelf warm te houden. Geen wonder dat de mazout- of gasrekening in dergelijke huizen fiks oploopt.
Centrale verwarming renoveren: welk systeem kies je?
Wanneer die isolatie is aangepakt is het kwestie van het juiste verwarmingssysteem te laten plaatsen. Een systeem dat én verwarmt én kan koelen in de hete zomers die voor ons liggen. En bovendien energiezuinig verwarmen via lage temperatuur. Bij klassieke verwarming op olie of gas moet je de temperatuur van het water tot minstens 75°C brengen. Bij de moderne lagetemperatuursystemen is dat slechts 40°C. Een heel verschil in kosten. Bovendien zit je bij olie en gas altijd met de prijsonzekerheid. Er hoeft maar ergens een conflict of een crisis te ontstaan en je verwarmingsfactuur stijgt met tientallen procenten. Met een warmtepomp heb je enkel te maken met de elektriciteitskosten en die kan je serieus drukken door de elektriciteit te laten produceren door zonnepanelen.
Energiezuinig verbouwen is in ieder huis praktisch haalbaar
Als je dat allemaal in ogenschouw neemt kom je als vanzelf uit bij vloerverwarming, klimaatplafonds en klimaatwanden (ook wel knuffelmuren genoemd), aangedreven door een warmtepomp. Daarmee kan je het gezellig warm of heerlijk koel houden in je gerenoveerde huis. Temeer omdat die systemen gemakkelijk te plaatsen zijn bij een renovatie. Je hebt geen radiatoren of luchtkanalen die in de weg zitten. En met de lage opbouwsystemen kan je heel eenvoudig vloerverwarming leggen in eender welke oudere woning.
Wat als een warmtepomp niet haalbaar is?
Als een systeem met warmtepomp niet haalbaar is, kan je altijd een tussenstap nemen en het systeem aansluiten op aardgas en later – wanneer het financieel mogelijk is – omschakelen. Het nadeel daarvan is dat je met aardgas enkel kan verwarmen. Dan komen er de kosten van aanschaf en verbruik van airco en het onderhoud van je gasketel bij.
Duurzaam verbouwen met een warmtepomp
Er bestaan verschillende type warmtepomp: geothermische, lucht-water, lucht-lucht, water-water en lucht-water. De geothermische is de duurste (rond de 15.000 euro) maar ook de meest efficiënte en rendabele waardoor je op termijn toch bespaart. Maar ook andere warmtepompen zijn mogelijk. Dat moet je overleggen met je installateur. Als je er maar voor zorgt dat de warmtepomp gevoed wordt door zonnepanelen, anders wordt de elektriciteitsrekening te hoog belast.
Conclusie: welke verwarming kiezen bij renovatie?
Als het op de keuze aankomt van het beste verwarmings- en koelingssysteem voor jouw renovatie, raden we je aan je te laten adviseren door experts. Zij weten namelijk welke mogelijkheden er zijn, want dat zijn er heel wat vandaag de dag! Er zijn veel innovatieve, duurzame oplossingen op de markt – zoals de vloerverwarmingssystemen, klimaatplafonds en klimaatwanden van Climatrix – die je toelaten om te verwarmen én te koelen met zeer laag energieverbruik. Je kan de verschillende systemen bovendien mixen in je woning, bijvoorbeeld vloerverwarming met lage opbouw in het gerenoveerde gedeelte, ‘normale’ vloerverwarming in het nieuwbouwgedeelte en klimaatplafonds in de slaapkamers. Zo is er altijd een systeem dat perfect bij jouw woning past!