Terug naar overzicht

Op weg naar energie-onafhankelijk wonen: warmtepompen

28.04.2022

Tijden van crisis geven vaak een boost aan innovatie. Vandaag herhaalt de geschiedenis zich: een nieuwe crisis doet ons nog meer beseffen dat energiezuinig verwarmen en koelen een must is. Hoe warmtepompen ons kunnen helpen in de transitie naar energie-onafhankelijk wonen vertelt Wouter Peeters, NIBE sales manager van België.

Energieneutraal wonen tegen 2050

Sinds de jaren zeventig is het bewustzijn over klimaatneutraal wonen enorm gestegen. Wouter Peeters (NIBE): “Er is steeds meer aandacht voor het klimaat, maar toch is het een uitdaging om de consument te overtuigen om te investeren in energiezuinige systemen. In nieuwbouw is de warmtepomp gelukkig al de standaard. Maar we blijven in België vaak vasthouden aan de gas- of mazoutketel, vooral omdat we dit gewoon zijn. Dankzij de strengere EPB-verplichtingen en subsidies van de overheid zijn steeds meer mensen aandacht gaan besteden aan de energie-efficiëntie van hun woning. De stijging van energieprijzen maken een warmtepomp ook een zeer goede investering. Tegen 2050 zouden alle woningen energieneutraal moeten zijn.”

Onafhankelijk van energieschommelingen

De geopolitieke situatie van de afgelopen maanden zorgde voor een kentering: “We horen nu vaker ‘ik wil niet langer afhankelijk zijn van energieleveranciers’. Als je investeert in groene technologieën krijg je een deel zekerheid, dat beseffen mensen nu meer. Want met een energie-efficiënte woning heb je niet enkel een goede investering omdat je minder verbruikt maar ook omdat je minder afhankelijk bent van energie- en prijsschommelingen. De huidige situatie drukt ons dus met de neus op de feiten. Als extra zal de doorverkoopwaarde van een energiebewuste woning veel aantrekkelijker zijn.”

Stappenplan naar energie-onafhankelijk wonen

De weg naar een energie-onafhankelijke woning is verschillend voor iedereen: “Alléén een warmtepomp gaat het niet doen. Alléén isoleren gaat het niet doen. Alléén een zuinig afgiftesysteem zoals vloerverwarming gaat het niet doen. Je moet in stappen denken en hoeft niet alles tegelijk te willen doen, tenzij je budget dit toelaat. Hoe zit het met de isolatie? Wil je van je gas- of mazoutketel af? Dan kan je nu al kiezen voor een warmtepomp en verander je het afgiftesysteem later pas. De woningpas en het EPC label verplicht door de overheid helpt je ook bij je keuzes, het toont de maatregelen die je kan nemen en de premies die je kan krijgen. Essentieel is dat je het einddoel en de verschillende stappen hier naartoe wel goed in beeld hebt.”

Energie-onafhankelijk wonen met hulp van experts

Er zijn zoveel warmtepompen en afgiftesystemen op de markt dat je vaak niet weet wat kiezen. “Dat is ook niet simpel, daarom raden we altijd aan met een expert te spreken. Want het is heel jammer als je investeert in een warmtepomp en dan kiest voor een model waardoor je toch nog afhankelijk blijft van je gasketel. Wij raden een ‘all electric hybride warmtepomp’ aan die je toelaat om naar een volledig duurzaam systeem te gaan, op jouw tempo. Daarnaast is de samenwerking en afstemming van verschillende systemen heel belangrijk. Een goede bouwpartner zoals Climatrix garandeert dan dat alles perfect werkt zoals het moet.”

Laat je begeleiden door je HVAC-installateur

Ook bij Climatrix raden we altijd aan om je goed te laten begeleiden door je HVAC-installateur. Kim Vaessen, CEO Climatrix: “Vraag hen goed als ze ervaring hebben met nieuwbouw of renovatie. En geef ook duidelijk aan welke je noden zijn: verwarmen, of verwarmen en koelen. Door goed je behoeften uit te spreken en je situatie te schetsen kan de installateur zich een concreet beeld vormen van hoe de installatie er future-proof kan uitzien. Hij kan je verschillende mogelijkheden langs elkaar leggen en de voor- en nadelen van elke mogelijkheid bespreekbaar maken.”

Conclusie: hoe energie-onafhankelijk wonen?

Wat kan jij als (ver)bouwer doen om je woning future proof te maken? Een goede kennis van zaken is essentieel, dus verdiep jezelf in de materie en laat je begeleiden door vakmensen. Besef dat je niet alles ineens moet doen, maar dat iedere investering je op de lange termijn veel zal opbrengen. Het spaart je niet alleen centen uit, maar geeft je ook de nodige gemoedsrust en comfort.