Terug naar overzicht

Vloerverwarming plaatsen zonder de vloer uit te breken (met infrezen)

07.03.2024

Het upgraden van je verwarmingssysteem naar een energiezuinige variant kan een flinke klus lijken, vooral als het gaat om het installeren van vloerverwarming. Maar wat als we je vertellen dat je vloerverwarming kunt plaatsen zonder je vloer uit te breken? Het is mogelijk, en het resultaat is een efficiënte en comfortabele verwarmingsoplossing zonder de tijd en energie van een volledige renovatie te moeten investeren.

 

Vloerverwarming zonder gedoe: Infrezen als slimme oplossing

 

Je kan ook genieten van vloerverwarming, zelfs als je geen of beperkte opbouwhoogte in je bestaande vloer hebt. Hoe dan? Door de vloerverwarming in te frezen, een efficiënte methode die weinig belastend is en snel resultaat oplevert.

Vloerverwarming infrezen

 

Bij infrezen worden er sleuven gemaakt in je bestaande chape of betonvloer. Het puin wordt opgevangen en extern afgevoerd, waardoor alles volledig stofvrij gebeurt. In deze sleuven wordt de vloerverwarmingsbuis geïnstalleerd, net onder je afwerkingsvloer. Hierdoor zal de toplaag al snel warm aanvoelen en de ruimte verwarmen. Je kan rechtstreeks tegel en laminaat plaatsen. 

Voordelen van vloerverwarming infrezen

  • Ideaal voor renovatie: Infrezen is bij uitstek geschikt voor renovatieprojecten waarbij het behoud van de bestaande vloer essentieel is. Door sleuven in de bestaande chape of betonvloer te slijpen, kan vloerverwarming worden toegevoegd zonder de vloer volledig te vervangen. Je vermijdt dus de noodzaak om de dekvloer volledig uit te breken, waardoor je tijd en kosten bespaart. Dit maakt het een efficiënte en kosteneffectieve oplossing voor het integreren van vloerverwarming in bestaande ruimtes.

 

  • Snel en reactief systeem: Infrezen biedt een snelle en reactieve installatieoptie. Dankzij geavanceerde machines kan het proces snel worden uitgevoerd, waardoor je snel kunt genieten van de voordelen van vloerverwarming in je huis. Je vloer warmt ook sneller op dan bij een traditioneel vloerverwarmingssysteem, omdat de verwarmingsbuizen dicht tegen het oppervlak liggen.

 

  • Er is geen extra opbouwhoogte nodig. Je hoeft je deuren dus niet korter te maken.

 

Nadelen van vloerverwarming infrezen

Echte nadelen heeft het infrezen van je vloerverwarming niet, maar welke enkele voorwaarden:

 

  • Een van de voorwaarden is de noodzaak van een nieuwe eindvloer. Hoewel dit niet noodzakelijkerwijs als negatief moet worden beschouwd, omdat de keuze voor vloerverwarming vaak samen gaat met de keuze voor een nieuwe vloer.

 

  • Iets anders om mee rekening te houden is dat vloerisolatie geen optie is direct onder de buizen van de vloerverwarming. Hoewel de buizen hoog tegen het eindoppervlak liggen, kan het ontbreken van isolatie leiden tot een beperkt warmteverlies naar beneden toe. In sommige gevallen kan isolatie tegen het kelderplafond worden aangebracht, maar dit is niet altijd haalbaar.

 

  • Bovendien is een degelijke chape van minstens 5 cm dikte nodig voor het installeren van vloerverwarming. 

 

  • Tot slot is het belangrijk op te merken dat de dekvloer moet bestaan uit cement of anhydriet.

Overwegingen voor infrezen vloerverwarming 

 

Hoewel vloerverwarming plaatsen zonder breken veel voordelen biedt, zijn er enkele overwegingen om in gedachten te houden. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je bestaande vloer geschikt is voor vloerverwarming en dat de installatie correct wordt uitgevoerd door ervaren professionals. Ook zijn er vaak nog alternatieven mogelijk: er zijn ook vloerverwarmingssystemen beschikbaar die minimale opbouwhoogte vereisen. 

Je vloerverwarming laten infrezen? Onze expertise voor (ver)bouwers

Ben je aan het bouwen of verbouwen? Dan zoek je een HVAC-partner met de nodige expertise in energiezuinig verwarmen en koelen. Climatrix is dé partner voor professionele installateurs in innovatieve verwarmings- en koelingssystemen zoals vloerverwarming, wandverwarming en klimaatplafonds. Op deze website delen we onze expertise echter ook met jou, via onze blogs. We brengen je daarnaast met plezier in contact met een installateur in jouw buurt. Zodat ook jij duurzaam kan verwarmen en koelen.