In 2023 hebben we 5,5 miljoen meter aan buizen gebruikt om vloerverwarming te plaatsen. Wist je dat dit evenveel is als de afstand tussen Brussel en Dubai?
Vloer-, wand- en plafondsystemen inzetten in de strijd tegen corona
Coronavirus verspreiding tegengaan op het werk
Een eerste, belangrijke maatregel is om de verspreiding van het virus op het werk tegen te gaan. Onder andere door luchtstromen in een gebouw of kantoor te vermijden. Want daardoor zouden de aerosolen, de minuscuul kleine speekseldruppeltjes die het coronavirus meedragen, gemakkelijk verspreid kunnen worden. Eén van de maatregelen om die luchtstromen te vermijden is het gebruik van vloerverwarming, klimaatwanden en/of klimaatplafonds om te verwarmen en te koelen.
Verspreid airco het virus?
Dat het virus rechtstreeks verspreid zou worden door aircosystemen is niet bewezen. De besmettingen komen voor door de verspreiding van het virus door speekseldruppeltjes die vrijkomen door te hoesten, te niezen of gewoon door adem te halen, al is die laatste mogelijk zéér miniem. De grotere druppels die vrijkomen bij hoesten en niezen, vallen doorgaans rechtstreeks op de grond. Daar zou een afstand van 1,5 meter al helpen. Het zijn echter de minuscule besmette druppels – ook wel aerosolen genoemd – die in een binnenklimaat uren in de lucht kunnen blijven hangen. En dan zijn het niet de ventilatie- of klimaatcontrolesystemen zoals airconditioning die druppels doorheen gebouwen verspreiden, maar wel de luchtstroom die ontstaat.
Vier concrete aandachtspunten
Om dat beperkte risico nog verder te minimaliseren, formuleert de Hoge Gezondheidsraad vier richtlijnen.
- Vermijd het hergebruik van gefilterde binnenlucht. Virusdeeltjes die in de luchtafvoerkanalen circuleren, kunnen via recirculatie opnieuw in het luchttoevoer circuit terechtkomen.
- Zet ramen zo veel mogelijk open en zorg voor aanvoer van zuivere buitenlucht.
- Schakel een mechanisch ventilatiesysteem minstens 2 uur in vóór medewerkers in de werkruimte komen en laat het tot 2 uur na hun vertrek doorwerken. Een individuele ventilator valt af te raden, omdat die geen verse lucht aanvoert, maar ‘gebruikte’ lucht opnieuw verspreidt. Blijkt zo’n toestel toch noodzakelijk, dan moet het gericht zijn op een opening zoals een deur, dus niet op personen.
- Zorg voor een regelmatig onderhoud van het ventilatie- en klimaatcontrolesysteem. Laat het tijdig reinigen, installeer en vervang de filters correct en sla geen onderhoudsbeurten- en controles overslaan…
Prettige en veilige koelte met vloer-, wand- of plafondsystemen
Het kan natuurlijk ook gemakkelijker. Als je op de langere termijn denkt – en er komen nog golven corona op ons af in de toekomst – kan je overwegen om voor je verwarming of koeling over te schakelen op een systeem van vloerverwarming, klimaatwanden en/of klimaatplafonds.
Dat is niet alleen veilig en gezond, het heeft ook economische en esthetische voordelen. Als je deze systemen inzet samen met een warmtepomp kan je aanzienlijk besparen op je energiefactuur. Bovendien ben je verlost van die vervelende en lelijke radiatoren, convectoren en roosters in je gebouw.
Climatrix is dé partner voor professionals in innovatieve verwarmings- en koelingssystemen.
Climatrix geeft advies over duurzame systemen van vloer-, wand- en plafondverwarming aan zowel particulieren, architecten, studieburelen, bouwfirma’s, interieurarchitecten als installatiebedrijven. Wij leveren onze materialen en diensten enkel aan de installatiebedrijven.