Klimaatplafond voor renovatie of nieuwbouw: alles wat je moet weten
Wat is een klimaatplafond?
Klimaatplafonds geven warmte of koeling af via een watergedragen systeem dat geplaatst wordt tussen de C-profielen van een vals plafond. De warmte wordt via de leidingen van dat systeem af- of aangevoerd in functie van de wens om te koelen of te verwarmen. Verwarmen vanuit het plafond klinkt je misschien raar in de oren omdat de warmte toch stijgt? Dat is echter niet het geval omdat het hier om stralingswarmte gaat die heel anders werkt dan warmte van ouderwetse radiatoren. Je kan het vergelijken met de warmte van de zon. Warm water (35 graden) gaat door de buisjes die ingewerkt zijn in het plafond en creëert stralingswarmte die wordt afgegeven in de ruimte. Dit zorgt voor een aangename warmte, omdat je de volledige oppervlakte in de ruimte kan opwarmen.
Waarom voor een klimaatplafond kiezen?
Klimaatplafonds zijn perfect te integreren in de woning om zowel te warmen als te koelen. Als je een warmtepomp hebt, kan je warm of koud water door de buizen laten lopen en de warmte of koude wordt afgestraald in de ruimte. Dit geeft een aangename warmte of koeling die niet te vergelijken is met de stralingswarmte van radiatoren. Zeker in het tussenseizoen zoals de lente of herfst is dit ideaal omdat je kan switchen tussen verwarmen en koelen en het systeem bovendien heel reactief is. In tegenstelling tot vloerverwarming waar je met een dikke laag chape zit, is er bij een klimaatplafond enkel een gipskarton tegen het plafond die de warmte of koelte van de ruimte scheidt.
Voordeel klimaatplafond: esthetische vrijheid
Een van de grote voordelen van een klimaatplafond is dat je volledige vrijheid hebt om de oppervlakte van je plafond te benutten aangezien je geen kasten, tapijten of radiatoren hebt aan het plafond. Je hoeft geen speciale luchtkanalen, convectorputten of radiatoren te installeren die allemaal ruimte in beslag nemen en het esthetisch uitzicht van de ruimte beïnvloeden. Je verwarming zit mooi verstopt in je plafond. Je ziet er niets van! Stel je de mogelijkheden maar eens voor die je hebt als je een volledig vrije ruimte hebt om in te richten, zonder storende elementen. Je moet er wel rekening mee houden dat de lichtpunten, ventilatie en eventuele boxen of koven voor gordijnen op voorhand voorzien zijn, want achteraf kan dat niet meer als het klimaatplafond in werking is getreden.
Een klimaatplafond zorgt voor gezond binnenklimaat
In woningen met luchtverwarming of airco hoor je vaak klachten over het geluid dat de verwarming maakt en over de luchtverplaatsing die vaak irriteert en zelfs ziek maakt. Bovendien herbergen dergelijke kanalen en airco’s vaak bacteriën die mee de lucht worden ingeblazen. Niets van dat alles bij een plafondverwarming. Die is clean: geluids- en tochtloos. En met de hete zomers die de klimaatopwarming ons belooft is het niet te versmaden om over een gezond en efficiënt koelsysteem te beschikken.
Klimaatplafonds zijn een lange termijn investering
Een klimaatplafond is onderhoudsvrij en heeft een zeer lange levensduur zodat de onderhouds- en exploitatiekosten van jouw woning of kantoorgebouw flink gedrukt worden. Daarnaast hoef je niet te investeren in aparte systemen voor verwarming- en koeling waardoor er wordt voorkomen dat er in een ruimte gelijktijdig wordt verwarmd en gekoeld. Bovendien kan je het systeem perfect koppelen met vloerverwarming: bijvoorbeeld beneden voorzie je vloerverwarming en boven in de slaapkamers klimaatplafonds. Dit werkt allemaal op lage temperatuur via 1 lage temperatuursysteem, wat heel gemakkelijk te regelen is voor jouw warmtebron (gasketel of warmtepomp) omdat die maar 1 temperatuur hoeft te maken. Een energiezuinige oplossing dus!
Klimaatplafonds zijn ideaal voor renovatie
Zeker bij een renovatie is een klimaatplafond een ideaal systeem. Je kan een duurzaam systeem installeren zonder te moeten kappen of breken. Het systeem kan op korte termijn geplaatst worden zodat je snel kan genieten van een aangename, gelijkmatige temperatuur. En als je een ruimte hebt die – door vroegere verbouwingen of aanpassingen – maar een beperkte vloeroppervlakte heeft en weinig ruimte tegen muren, is het plafond vaak de enige plek waar je een degelijke verwarming kwijt kan. Wanneer tijdens de renovatie een nieuw verwarmingssysteem niet aan de orde is, kan je met een plafondverwarming extra bij verwarmen op plekken waar je de temperatuur niet echt op punt krijgt.
Klimaatplafonds op kantoor
Voor bedrijven is een klimaatplafond in de kantoren een absolute aanrader omdat het systeem plaatsbesparend en gezond is en het bewezen is dat een gelijkmatig verspreide, aangename warmte de productiviteit van de medewerkers op een gunstige manier beïnvloedt. In kantoren met klimaatplafonds telt men opmerkelijk minder ziekteverzuim omdat een aantal aspecten die van toepassing zijn bij een goed binnenklimaat door het klimaatplafond bereikt worden: de individueel instelbare ruimtetemperatuur, geen tocht, geen droge lucht en een goede akoestiek (zeer hoog geluiddempend vermogen) in de ruimte.
Conclusie: klimaatplafonds bij renovatie of nieuwbouw
In de utiliteit, zoals kantoor- en overheidsgebouwen, zijn klimaatplafonds al jaren een groot succes. Climatrix wil de voordelen van klimaatplafonds nu ook naar de particuliere markt brengen zodat iedereen kan genieten van dit aangenaam, energiezuinige en onderhoudsvriendelijke systeem dat zowel warmt als koelt. Bovendien laten klimaatplafonds toe je woning heel strak en modern in te richten omdat de verwarming en koeling installatie onzichtbaar zijn. Ideaal voor nieuwbouw en renovatie dus!