Terug naar overzicht

VarioKomp: duurzaamheid en milieuvriendelijkheid in vloerverwarming

29.05.2024

Duurzaam (ver)bouwen is vandaag een must. Architecten en (ver)bouwers zoeken naar milieuvriendelijke oplossingen zonder concessies te doen aan kwaliteit, efficiëntie en esthetiek. VarioKomp, een innovatief vloerverwarmingssysteem gebaseerd op Fermacell, biedt een uitstekend voorbeeld van hoe duurzaamheid en functionaliteit hand in hand kunnen gaan. Climatrix, dé partner voor professionele installateurs in innovatieve verwarmings- en koelingssystemen, is de enige verdeler in België.

Wat is VarioKomp?

VarioKomp is een droog vloerverwarmingssysteem met een minimale dikte van slechts 20 mm. Dit systeem is ideaal voor renovaties, vooral op houtstructuren, en biedt een efficiënte en snelle installatie. De kern van VarioKomp bestaat uit Fermacell-platen, die zorgvuldig zijn uitgefreesd om de vloerverwarmingsbuizen te kunnen verleggen. Na het plaatsen van de buizen wordt het geheel opgevuld met een warmtegeleidende vulmassa, waardoor een optimale warmteverdeling gegarandeerd is.

De Duurzaamheid van Fermacell

100% Recycleerbaar

Een van de meest opvallende eigenschappen van Fermacell, en daarmee ook van VarioKomp, is de duurzaamheid. Fermacell is gemaakt van gips, een materiaal dat afkomstig kan zijn uit restmateriaal van bouw-, sloop- en renovatieprojecten. Bovendien is Fermacell eindeloos recycleerbaar. Bij de productie wordt ongeveer 30% van het materiaal gevormd door restmateriaal zoals snij- en zaagresten. Deze resten worden vermengd met andere grondstoffen en opnieuw verwerkt tot nieuwe gipsvezelplaten. Dit gesloten kringloopsysteem zorgt ervoor dat er geen materiaal verloren gaat en vermindert de afvalstroom aanzienlijk.

Natuurgips en gerecycleerd papier

De basis van Fermacell is natuurgips, dat als delfstof uit gipsgroeven gewonnen wordt. Daarnaast speelt gerecycleerd papier een belangrijke rol in de samenstelling van de gipsvezelplaten. Dit papier wordt verwerkt tot vezels die de platen extra sterkte en stabiliteit geven. Door deze combinatie van materialen ontstaat een product dat niet alleen stevig en duurzaam is, maar ook een lage ecologische voetafdruk heeft.

Voordelen van VarioKomp

Efficiëntie en Gemak

Naast zijn milieuvriendelijke eigenschappen biedt VarioKomp ook tal van praktische voordelen. Het systeem is eenvoudig te installeren op een vlakke, egale en stabiele ondergrond. Na het plaatsen van een folie en randisolatie worden de Fermacell-platen zwevend gelegd, waarna de vloerverwarmingsbuizen in de uitgefreesde sleuven worden gemonteerd. Dankzij de warmtegeleidende vulmassa wordt de warmte efficiënt over de vloer verdeeld, wat zorgt voor een comfortabel en energiezuinig verwarmingssysteem.

Lage Opbouwhoogte

Met een opbouwhoogte van slechts 20 mm is VarioKomp bijzonder geschikt voor renovaties waarbij ruimte beperkt is. Deze lage opbouwhoogte betekent dat er weinig aanpassingen nodig zijn aan de bestaande structuur van een gebouw, wat tijd en kosten bespaart.

Climatrix: exclusieve verdeler van VarioKomp in België

Climatrix is trots om de enige verdeler van VarioKomp in België te zijn dankzij een exclusieve samenwerking met Variotherm, een Oostenrijks bedrijf dat sinds 1979 gespecialiseerd is in lage temperatuurverwarming en koeling. Kim Vaessen, CEO van Climatrix, ontdekte Variotherm en hun product VarioKomp in 2016 tijdens haar zoektocht naar een vloerverwarmingssysteem geschikt voor lage opbouwhoogtes: “Variotherm levert ons niet enkel een fantastisch product, maar hun visie sluit perfect aan bij onze waarden van energiezuinig, gezond en comfortabel wonen.”

Ervaringen van architecten met VarioKomp

Architecten zoals Bart Vandueren van VDF Ontwerpbureau kiezen vaak voor VarioKomp vanwege de duurzame en efficiënte eigenschappen. Bart zegt: “Bij renovaties zijn de beperkte opbouwhoogte en de snelle reactietijd van VarioKomp grote voordelen. Klanten waarderen het comfort en de verbeterde luchtkwaliteit die vloerverwarming biedt. Het systeem is eenvoudig te integreren, zelfs in complexe projecten, en draagt bij aan een gezond binnenklimaat. De samenwerking met Climatrix helpt ons om de best mogelijke HVAC-oplossingen te bieden en onze klanten bewust te maken van de voordelen van duurzame systemen.”

Ervaringen van installateurs met VarioKomp

Installateurs hebben eveneens positieve ervaringen met VarioKomp, vooral vanwege de eenvoudige installatie en de uitstekende prestaties, zowel in renovatie als complexe erfgoedprojecten.

Zeer beperkte opbouwhoogte

VarioKomp werd gebruikt in een renovatie van een voormalig kantoorpand tot zes luxueuze appartementen omwille van de zeer beperkte opbouwhoogte. “VarioKomp is dé ideale oplossing voor renovatieprojecten dankzij de zeer beperkte opbouwhoogte van slechts 2 cm. Dit stelt ons in staat om op de bestaande vinylvloer verder te werken, wat tijd en kosten bespaart.”, aldus Herman Hellemans, projectleider.

Geen opwarm- en afkoeltijd

In een ander renovatieproject van een oud gebouw in Maastricht lagen houten vloeren, waardoor de projectleiders ook kozen voor VarioKomp. HVAC partner Yannick Opsteyn deed de plaatsingen: “Ik kan dit systeem aanraden bij toekomstige projecten als het een renovatie betreft waar je maar een lage opbouwhoogte hebt. Bovendien geeft dit systeem zo goed als geen belasting voor houtskeletbouw. Het systeem is iets duurder, maar je spaart er ook geld mee uit doordat de verwarming rechtstreeks onder de plankenvloer ligt en dus onmiddellijk warmte afgeeft. Je hebt dus geen opwarm- of afkoeltijd nodig.”

Erfgoedvriendelijke verwarming

Ook voor erfgoedprojecten is VarioKomp ideaal, zoals in de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Antwerpen. Kurt Thijs, calculatie engineer bij Rob Air, een HVAC partner van Climatrix: “Het behoud van de oorspronkelijke staat van de kerk, zowel van binnen als van buiten, was van essentieel belang gezien de beschermde status van dit erfgoed. De vloer moest in zijn oorspronkelijke vorm bewaard blijven, in lijn met de vereisten van de Erfgoedcommissie. We hebben VarioKomp voorgesteld, omdat dit systeem toeliet om de vloerverwarming op de bestaande vloer te plaatsen, zonder risico op beschadiging.”

Conclusie: waarom kiezen voor duurzame Variokomp?

VarioKomp combineert duurzaamheid en efficiëntie op een unieke manier. Het gebruik van Fermacell, een 100% recycleerbaar materiaal, maakt dit vloerverwarmingssysteem niet alleen milieuvriendelijk, maar ook economisch voordelig. Voor architecten en (ver)bouwers die streven naar duurzame oplossingen, biedt VarioKomp een betrouwbare en hoogwaardige keuze.

 

waarom kiezen voor duurzame Variokomp van Climatrix