Terug naar overzicht

Renovatie met respect voor erfgoed: vloerverwarming in Onze-Lieve-Vrouwkerk Antwerpen

02.10.2023

Theater Elckerlyc, gelegen aan de Frankrijklei in Antwerpen, zette in oktober 2022 een opmerkelijke stap door de neogotische Onze-Lieve-Vrouwkerk te verwerven. Dit historische erfgoedgebouw stond al jaren leeg en was sinds 2007 ook ontwijd. De visie van Theater Elckerlyc was om de kerk te integreren in hun uitbreidingsplannen, maar dit vereiste een geheel nieuw verwarmingssysteem. Het bestuur wilde geen verwarming op stookolie of gas en ging op zoek naar alternatieven. Die vonden ze bij de firma Rob Air uit Genk, met 30 jaar ervaring op het gebied van klimaatsystemen en al jaren partner van Climatrix.

Erfgoedvriendelijke verwarming: het VarioKomp vloerverwarmingssysteem

Kurt Thijs, calculatie engineer bij Rob Air: “Het behoud van de oorspronkelijke staat van de kerk, zowel van binnen als van buiten, was van essentieel belang gezien de beschermde status van dit erfgoed. De vloer moest in zijn oorspronkelijke vorm bewaard blijven, in lijn met de vereisten van de Erfgoedcommissie. Samen met Climatrix hebben we het Variocomp vloerverwarmingssysteem voorgesteld, omdat dit systeem toeliet om de vloerverwarming op de bestaande vloer te plaatsen, zonder risico op beschadiging. Variocomp is een innovatief vloerverwarmingssysteem met een dikte van 1,8 cm. Het gebruik van fermacell en precieze freeswerkzaamheden maakten het mogelijk om de oorspronkelijke vloer te behouden.”

VarioKomp: innovatieve technologie in een historische context

“Het proces begon met het aanbrengen van folie op een gelijkmatige en stabiele ondergrond, waarbij speciale aandacht werd besteed aan de randisolatie. Vervolgens werden de fermacellplaten geplaatst, waarin de vloerverwarmingsbuizen werden geïntegreerd. Dit geheel werd aangevuld met een warmtegeleidende pasta, en dit alles met een beperkte opbouwhoogte van slechts 20 mm. Voor we aan de plaatsing begonnen hebben we eerst foto’s gemaakt van de vloer. Die werden op vinyl geprojecteerd zodat we op de platen eenzelfde vloerbekleding als de originele hebben kunnen leggen.”

Climatrix helpt in oplossingen denken

Rob Air werkt al meer dan tien jaar samen met Climatrix en die samenwerking verloopt nog altijd prima. Kurt legt uit: “Ook in dit project hebben we weer samen een oplossing aangeboden met op elk punt voordelen. Erfgoed is tevreden, want de ondergrond is beschermd. Er waren geen extra kosten nodig (boringen, breekwerken, hoogspanningscabine). En vloerverwarming is een efficiënte manier van verwarmen waardoor er minder vermogen nodig is. De kracht van Climatrix? Die ligt in hun marktconforme prijzen, snelle reactietijd, grondige projectopvolging door toegewijde projectleiders, en hun bereidheid om indien nodig mee te denken met ons en met de klant. En ja, er ontstaan soms probleempjes, maar die worden altijd bijzonder snel opgelost.”

Deze samenwerking resulteerde in een prachtige restauratie van de Onze-Lieve-Vrouwkerk, waar historisch erfgoed en modern comfort naadloos samenkomen dankzij het Variocomp vloerverwarmingssysteem van Climatrix.