Terug naar overzicht

Vloerverwarming en laminaat: een goede combinatie of niet?

07.03.2024

Heel wat (ver)bouwers kiezen voor het comfort van vloerverwarming. Maar kan je dit verwarmingssysteem wel combineren met laminaat? Lees verder om meer te ontdekken over de voor- en nadelen van deze combinatie en hoe je optimaal kunt genieten van een warme en gezellige leefomgeving met laminaatvloeren.

 

 

Waarom vloerverwarming combineren met laminaat?

Duurzaamheid:

Moderne laminaatvloeren zijn duurzaam en bestand tegen temperatuurschommelingen, waardoor ze geschikt zijn voor gebruik met vloerverwarming. Ze behouden hun structuur en uiterlijk, zelfs bij langdurige blootstelling aan warmte.

Installatiegemak:

Laminaatvloeren zijn eenvoudig te installeren en kunnen direct op de vloerverwarming worden gelegd. Dit bespaart tijd en geld bij de installatie en zorgt voor een naadloze integratie van de twee systemen.

Welke laminaatvloeren geschikt voor vloerverwarming?

De meeste laminaatvloeren zijn geschikt voor gebruik in combinatie met vloerverwarming, maar het is essentieel om goed op te letten bij het kiezen van het juiste type laminaat. Een belangrijk aandachtspunt bij het installeren van laminaat op vloerverwarming is de keuze van de warmteweerstand van de vloer, weergegeven door de R-waarde. Het is raadzaam om laminaat te kiezen met een R-waarde die geschikt is voor vloerverwarming, waarbij een lagere waarde betere warmteafgifte mogelijk maakt. Op de verpakking van zowel het laminaat als de ondervloer wordt meestal aangegeven of ze geschikt zijn voor gebruik in combinatie met vloerverwarming. De R-waarde is best kleiner dan 0,15 m²K/W om een optimale prestatie te garanderen.

 

Waarop letten bij de plaatsing van laminaat met vloerverwarming?

Het combineren van vloerverwarming met laminaat vereist nauwkeurige plaatsing en opvolging van richtlijnen. Zorg ervoor dat zowel de vloerverwarming als het laminaat volgens de voorschriften worden geïnstalleerd. Een geschikte ondervloer is cruciaal voor een gelijkmatige warmteverspreiding en om kromtrekken van het laminaat te voorkomen. Ook het instellen van de temperatuur is van belang; de meeste fabrikanten adviseren een vloertemperatuur van maximaal 27°C om schade aan het laminaat te voorkomen. Wij adviseren altijd om met een professionele installateur samen te werken. 

Laminaat en vloerverwarming combineren? Onze expertise voor (ver)bouwers

Met vloerverwarming en laminaat geniet je van een combinatie van comfort, energie-efficiëntie en stijl in je huis. Bij Climatrix bieden we hoogwaardige vloerverwarmingssystemen aan die perfect samengaan met laminaatvloeren. Wij zijn dé partner voor professionele installateurs in innovatieve verwarmings- en koelingssystemen zoals vloerverwarming, wandverwarming en klimaatplafonds. Op deze website delen we onze expertise echter ook met bouwers en verbouwers, via onze blogs. We brengen je daarnaast met plezier in contact met een installateur in jouw buurt. Zodat ook jij duurzaam kan verwarmen en koelen.