Terug naar overzicht

Vloerverwarming: droog of nat systeem?

06.11.2023

Vloerverwarming is een innovatieve en efficiënte manier om je huis te verwarmen. Bij de keuze voor vloerverwarming kom je voor een belangrijke beslissing te staan: kies je voor een droog systeem of een nat systeem? In deze blogpost gaan we dieper in op de verschillen tussen deze twee systemen en waarom je voor het ene of het andere zou kiezen.

 

Natte systemen: traditioneel en massief

 

Wat zijn natte systemen?

Een nat systeem, ook wel bekend als een traditioneel systeem, houdt in dat men de geplaatste verwarmingsbuizen bedekt met verse chape . Deze chape vormt een stevige massa bovenop de buizen.

 

Waarom kiezen voor een nat systeem?

Deze methode is kosteneffectief en wordt vaak toegepast bij grotere oppervlaktes. Het is goedkoper om te installeren omdat er geen extra constructie nodig is om de buizen vast te houden. Echter, het vereist voldoende opbouwhoogte, meestal tussen de 18 en 20 cm (inclusief isolatie), wat het minder geschikt maakt voor renovaties met beperkte hoogte. Bij een nat systeem met een traditionele zand/cement chape van 5,5 cm boven de buis komt men op een gewicht van 150kg/m².

 

Droge systemen: flexibel en lichtgewicht

 

Wat zijn droge systemen?

Droge vloerverwarmingssystemen bestaan uit isolatieplaten met aluminium geleiders waarin de verwarmingsbuizen worden gelegd. Er wordt geen chape bovenop gegoten. Hierdoor zijn deze systemen lichter en flexibeler dan hun natte tegenhangers.

 

Waarom kiezen voor een droog systeem?

Droge systemen zijn ideaal voor situaties waar geen zware chape-laag nodig is. Een chape wordt enkel voor grote oppervlaktes (volledige woningen) uitgevoerd, niet voor een enkele ruimte. Bovendien zijn ze geschikt voor zwevende vloeren zoals laminaat of parket. Het lagere gewicht maakt droge systemen ook geschikt voor verdiepingen die de massa van een nat systeem niet aankunnen.

 

Vloerverwarming bij renovatie: nat of droog systeem?

 

Bij renovatieprojecten is de beschikbare ruimte vaak beperkter. Hier komt het droge vloerverwarmingssysteem goed van pas. Doordat het geen dikke chape-laag vereist, behoud je kostbare centimeters hoogte in de ruimte. Het droge systeem, met zijn slanke constructie van isolatieplaten en aluminium geleiders, maakt het ideaal voor renovaties waar elke centimeter telt. Je kunt het systeem direct boven de bestaande vloer leggen, waardoor de installatie soepeler verloopt zonder grote aanpassingen aan de bestaande vloerstructuur. Bijvoorbeelde, de Climatrix Slim heeft 25mm opbouwhoogte nodig, de Climatrix XSlim maar 15 mm. 

 

Vloerverwarming bij nieuwbouw: nat of droog systeem?

 

Bij nieuwbouwprojecten spelen budget en efficiëntie vaak een grote rol. Een nat systeem, waarbij de buizen rechtstreeks in de verse chape worden gelegd, is kosteneffectief en ideaal voor nieuwbouw. Het vereist geen extra constructies, wat de installatiekosten drukt. Mits er voldoende opbouwhoogte beschikbaar is, biedt het natte systeem een betaalbare en efficiënte oplossing voor grote oppervlaktes, zoals hele woningen. Het droge systeem, daarentegen, blinkt uit in flexibiliteit en snelheid, waardoor het perfect is voor renovaties en kleinere nieuwbouwprojecten waar snelheid en ruimtebesparing cruciaal zijn.

 

Conclusie: Kies je best een droog of nat systeem voor je vloerverwarming?

Bij het kiezen tussen een droog en nat vloerverwarmingssysteem, is het van cruciaal belang om rekening te houden met de specificaties van je woning en de oppervlakte die je wilt verwarmen. Het juiste systeem zorgt niet alleen voor efficiënte verwarming, maar ook voor een vloer die perfect past bij je levensstijl. Zorg er altijd voor dat je advies inwint bij een ervaren professional om de beste beslissing te nemen voor jouw situatie.

 

 

Onze expertise voor (ver)bouwers

Ben je aan het bouwen of verbouwen? Dan zoek je een HVAC-partner met de nodige expertise in energiezuinig verwarmen en koelen. Climatrix is dé partner voor professionele installateurs in innovatieve verwarmings- en koelingssystemen zoals vloerverwarming, wandverwarming en klimaatplafonds. Op deze website delen we onze expertise echter ook met jou, via onze blogs. We brengen je daarnaast met plezier in contact met een installateur in jouw buurt. Zodat ook jij duurzaam kan verwarmen en koelen.

 

1/8

5,5

miljoen meter vloerverwarmingsbuis

In 2023 hebben we 5,5 miljoen meter aan buizen gebruikt om vloerverwarming te plaatsen. Wist je dat dit evenveel is als de afstand tussen Brussel en Dubai?