Terug naar overzicht

Verwarming in een nieuw tijdperk

10.12.2017

Kim Vaessen, CEO bij de Belgische expert in klimaatplafonds ‘Climatrix’, licht toe hoe de markt in verwarming geëvolueerd is de afgelopen 20 jaar. Volgens haar zijn er twee grote verschillen: enerzijds in het energieverbruik en anderzijds in het esthetische aspect.

Dimensioneren en gebruik van warmtepompen

“Vroeger werkte men met over gedimensioneerde radiatoren of grote radiatoren die voor een zeer hoog verbruik zorgden. Die werden aangestookt met mazout of gas. Na de prijsstijging van deze brandstoffen is men meer gaan dimensioneren en net voldoende gaan verwarmen om het verbruik te doen dalen”, vertelt Kim. Ook het milieuaspect speelt een belangrijke rol aangezien gasaansluitingen en mazoutketels in EPB-rapporten worden afgestraft. In de toekomst zal men dus meer en meer overschakelen op warmtepompen die het milieu veel minder belasten.

Isolatie en lage temperatuursystemen

“Door betere isolatie van de woningen kan er voortaan verwarmd worden met lage temperatuursystemen zoals de vloerverwarming, klimaatwanden en klimaatplafonds van Climatrix”, gaat Kim verder. “Doordat deze systemen werken op lage temperatuur zijn ze niet alleen energievriendelijker maar ook budgetvriendelijker. Daarnaast geven ze ook een aangename warmte, ten opzichte van de convectiewarmte van radiatoren. Onze systemen van vloerverwarming kunnen vandaag ook toegepast worden in renovaties, wat vroeger niet zo was.” Naast vloerverwarming zijn er nu ook klimaatwanden of ‘knuffelmuren’  die we vaak zien in badkamers vanwege het comfort. Het nieuwe product van Climatrix zijn de klimaatplafonds die ook de particulierenmarkt veroveren. Deze systemen kunnen bovendien warmen én koelen.  Alweer een pluspunt gezien de klimaatsopwarming. Deze koeling is geen airco en geeft dus geen luchtverplaatsing of geen geluid. Het is een daling van de temperatuur, perfect geregeld via straling en een naregeling.

Esthetiek

“Tenslotte zijn huidige designtrends erg clean en strak en hier passen onze systemen mooi in.”, zegt Kim. “De vloer-, wand-, en  plafondsystemen zijn ‘onzichtbaar’ waardoor je vrije muren creëert en veel glaspartijen kan integreren.”