Terug naar overzicht

Nieuwe bedrijfshal Fruitsnacks: comfort op een duurzame manier

25.11.2021

Karel en Roel Paesmans, fruittelers en zaakvoerders van Fruitsnacks, zijn gebeten door innovatie. In 2006 was Fruitsnacks de eerste in België die begon met het leveren van fruit op het werk. Vandaag leveren ze wekelijks vers fruit aan meer dan 2.700 bedrijven, waaronder ook Climatrix. Toen het tijd werd voor uitbreiding met een nieuwe bedrijfshal, ging Fruitsnacks te rade bij Climatrix om op een zo duurzame mogelijke manier te bouwen, te verwarmen én te koelen.

“We zijn altijd met duurzaamheid bezig geweest, want we zijn afhankelijk van de natuur. Als we niet voor de natuur zorgen, dan krijgen we er niets voor terug. Daarom willen wij als ondernemer ook het goede voorbeeld geven.”

Karel Paesmans, Fruitsnacks

 

Duurzaam groeien

Roel Paesmans: “We zijn een ambitieus bedrijf dat wil groeien en dan heb je extra ruimte nodig. In ons geval hadden we nood aan een multifunctionele bedrijfshal waar ruimte is voor sortering van het fruit, opslag, productie van de fruitmanden, kantoren en slaapplaatsen voor de seizoensarbeiders. Samen met MTS Industriebouw en Climatrix hebben we dit project doen slagen.”

Groene stroom

Kim Vaessen, CEO Climatrix: “De briefing was om zo duurzaam mogelijk te verwarmen en koelen. We hebben voorgesteld om op bepaalde plekken in de bedrijfshal te werken met vloerverwarming en een warmtepomp zodat de restwarmte die nu verloren gaat door de koeling van de frigo’s kan gebruikt worden in de kantoren. Een windmolen en zonnepanelen zorgen ervoor dat ze het hele jaar door genieten van groene stroom.”

Technische uitdaging

Bij ambitieuze plannen horen vaak ook wat uitdagingen. Dirk De Meyer, MTS Industriebouw: “We zijn gewoon om loodsen van 15.000 m² te plaatsen, dus je zou kunnen denken dat dit project van nog geen 6000 m² een eitje was. Maar omdat de hal meerdere functies heeft, zoals opslag, productie, koeling en slaapruimtes, kwamen er ook heel wat verschillende bouwtechnieken aan te pas: gegalvaniseerd staal, gelakt staal, sandwichpanelen, betonstructuur, … er zit een beetje vanalles in het project.”

Coördinatie

Kim Vaessen: “De uitdaging bestond erin om 1800 m² vloerverwarmingsbuizen te vlechten op bestaande betonnetten. Bij vloerverwarming in polybetonvloer moet je uitzetvoegen voorzien en dit vergde een goede coördinatie met MTS Industriebouw om te bepalen waar die zaagsnedes gingen komen. Als je dat niet doet, krijg je scheuren in de vloer en kunnen de buizen kapot gaan.”

Klaar voor de toekomst

Fruitsnacks is nu klaar voor de toekomst. Kim Vaessen: “Hun hoofdkantoor is prachtig! Alle voorzieningen zijn er voorhanden om de toekomst rooskleurig tegemoet te gaan. Ze hebben gekozen voor comfort op een duurzame manier, dit zowel voor hun personeel als in hun productieproces.” Ook Karel Paesmans is tevreden: “We zijn altijd met duurzaamheid bezig geweest, want we zijn afhankelijk van de natuur. Als we niet voor de natuur zorgen, dan krijgen we er niets voor terug. Daarom willen wij als ondernemer ook het goede voorbeeld geven.”