Terug naar overzicht

Klimaatwand: altijd een aangename temperatuur in huis

11.10.2018

We hebben deze herfst al ontzettend veel kunnen genieten van heerlijke zonnige dagen. Je weet echter niet goed wat je moet aandoen: ‘s morgens vroeg is het ijzig koud en tegen de late namiddag lopen de temperaturen tegen de 20 graden op - en soms meer! De kinderen doen ‘s morgens de handschoenen aan en fietsen ‘s namiddags in hun t-shirt terug naar huis. Ook je huis verwarmen wordt een moeilijke opdracht: in de ochtend staat de verwarming aan om de koude te doorbreken, in de volle zon in de namiddag kan het enorm opwarmen waardoor koelen zelfs noodzakelijk wordt, zeker in huizen met grote raampartijen. Wist je dat er een verwarmingssysteem bestaat dat kan inspelen op deze veranderingen in temperatuur, en zowel kan verwarmen als koelen, zodat jij altijd in een aangenaam binnenklimaat vertoeft? In deze blog lees je alles over dit innovatieve systeem: de klimaatwand.

Klimaatwand

Een klimaatwand is een innovatief verwarmings- en koelingssysteem dat vooral in jaargetijden waarin temperaturen kunnen schommelen, zoals de herfst en lente, haar meerwaarde laat zien. Het is een onzichtbaar systeem van leidingen in de muur waardoor koud en warm water kan worden getransporteerd afhankelijk van of er warmte of koude nodig is in de betreffende ruimte. Het is onzichtbaar omdat het zich in de wand bevindt.

Reactief systeem

Klimaatwanden zijn ideaal voor ons Belgisch klimaat waarin we het merendeel van het jaar met schommelende temperaturen te maken hebben. Waarom? Ze zijn het meest uitgekiende reactieve systeem dat je gemakkelijk aanpast aan de noden van jouw binnenklimaat. Klimaatwanden staan ook bekend als knuffelmuren omdat het grote warme oppervlakte een aangename stralingswarmte afgeeft en een gelijkmatige temperatuurverdeling. Vergelijk het met een warmwaterkruik. Wordt het te warm binnenshuis? Door koud water door de buizen te laten stromen koelt de ruimte af tot een aangename temperatuur. De gehele wand werkt als een radiator of koelelement.

Verschil met traditionele cv-installatie

Er zijn een aantal belangrijke verschillen met ‘normale’ cv-installaties:

  • Het grootste verschil met een traditioneel convectiesysteem is dat de warmte of koeling in het materiaal wordt opgeslagen en gelijkmatig wordt afgegeven. Bij convectiesystemen is koeling niet mogelijk.
  • Klimaatwanden zijn tevens veel energiezuiniger omdat er minder hoge temperaturen van het water bereikt moeten worden om te verwarmen. Een traditionele cv-installatie pompt water van 80 of 90 °C rond. Het systeem van klimaatplafonds werkt met temperaturen van 25 tot 55 °C. Door die lage temperaturen verbruik je minder energie, mits dit in combinatie gebeurt met een energiezuinige installatie, zoals een warmtepomp.
  • Daarnaast dragen klimaatwanden ook bij aan een gezond binnenklimaat omdat de luchtvochtigheid hoger is dan bij verwarming via radiatoren, en er minder luchtstromingen en dus dwarrelend stofdeeltjes zijn. Gezinsleden met allergieproblemen of astmatische aandoeningen zullen zich daardoor beduidend beter voelen.
  • De laatste troef van klimaatwanden is dat ze minder plaats innemen: alle technologie wordt weggewerkt in de muur. Hierdoor kan je jouw huis inrichten zoals je wil, zonder rekening te houden met lelijke verwarmingselementen.

Ideaal voor nieuwbouw en renovatie

Een klimaatwand is een ontzettend energie-efficiënt verwarmings- en koelingssysteem dat voor een hoog rendement zorgt en met lage temperaturen werkt. Daarom is het ideaal voor nieuwbouw of renovatieprojecten die moeten (of willen) voldoen aan strenge energienormen.  Het paneelsysteem vervaardigt uit Fermacell panelen kan flexibel en gemakkelijk geïnstalleerd worden op muren en schuine daken. Ons Variopanel systeem van Variotherm is ontworpen om de installatiestappen snel en gemakkelijk te laten verlopen. Bijvoorbeeld, je vindt aangeduide boorgaten op alle Variopanels. Variopanel is bovendien milieuvriendelijk, vuurbestendig en een kwaliteitslabel met ontzettend veel technische knowhow.

Conclusie: altijd een gelijkmatige temperatuur met klimaatwanden

Koel in de ochtend en warm in de namiddag: dat verschil in temperatuur is typisch voor de herfst. Het maakt je huis verwarmen er echter niet makkelijker op. De nieuwste verwarmingssystemen kunnen je helpen om altijd een aangename en gelijkmatige temperatuur in je huis te hebben. Klimaatwanden zijn een innovatief, milieuvriendelijk alternatief voor de reguliere cv-ketels. Door hun straling garanderen ze hoge koel- en verwarmingscapaciteiten. Ze besparen bovendien energie en verbeteren de binnenlucht. Bij Climatrix zijn we al jaren voorloper in innovatieve verwarming en koeling, zoals klimaatwanden en klimaatplafonds. Onze grootste fans? De chimpansees in de Zoo van Antwerpen die heel tevreden zijn met hun knuffelmuur.

Gerelateerde producten