Terug naar overzicht

Klimaatplafonds: het beste verwarmingssysteem voor wisselvallig weer (zoals in België)

03.09.2019

Laten we eens een open deur intrappen: België is een raar land waar je nooit goed weet wat je kan verwachten. Dat geldt voor de politiek, dat geldt voor het Eurovisie Songfestival en dat geldt hoe langer hoe meer voor ons klimaat. Wegens de klimaatveranderingen die zich steeds feller en sneller voltrekken, maken we hier te lande – en in héél Europa – de gekste dingen mee. Zomertemperaturen van 40°C zijn geen uitzondering meer. Maar langs de andere kant hebben sommige mensen deze zomer ook al eens de verwarming opgezet wegens te fris voor de tijd van het jaar.

We moeten ons dus constant wapenen tegen warmte, hitte en kou. Bovendien moeten we ervoor zorgen dat onze energierekening niet de spuigaten uitloopt en dat onze nieuwe huizen allemaal energievriendelijk en zelfs energieneutraal gebouwd worden. Anders krijgen we binnenkort nog een boete ook.

Klimaatplafonds garanderen een ideaal binnenklimaat

Je zou er een punthoofd van krijgen, ware het niet dat er gelukkig innovatieve oplossingen op de markt zijn die een ideaal binnenklimaat garanderen en energiezuinig zijn, namelijk klimaatplafonds. Het grote voordeel van dit soort van verwarming en koeling is dat het systeem zéér reactief is, zonder dat het veel geld kost. Je kan dus gemakkelijk schakelen tussen verwarmen en koelen.

Klimaatplafonds zijn energiebesparend

Het systeem werkt meestal via een warmtepomp en is dus energiebesparend (en goed voor een zeer laag E-peil). De warmtepomp wordt doorgaans gevoed door zonnepanelen en het opgepompte, koele grondwater zorgt voor de afkoeling van de buizen die langs het plafond lopen. Die buizen geven op hun beurt de koelte af aan de omgeving. Vermits koude zwaarder is dan warme, daalt de koelte zo over je heen.

Komen er plots een lagedrukgebied en een temperatuurval op ons af – zoals we onlangs in hartje zomer meemaakten – dan kan je datzelfde systeem onmiddellijk laten overschakelen op warmte zodat je woning van het ene op het andere moment lekker knus, gezellig warm wordt.

De vele voordelen van klimaatplafonds

Bovenstaande zijn belangrijke, maar niet de enige voordelen van klimaatplafonds. Mensen die oog hebben voor de esthetiek van hun woning zijn ook gebaat met het systeem van klimaatplafonds vermits ze een grote artistieke vrijheid geven om je woning in te richten zoals je zelf wil. Nergens staan radiatoren of convectoren in de weg.

En last but not least is het een gezonde manier van verwarmen en koelen. Luchtverwarming en airconditioning dragen bij aan het verzamelen en verspreiden van bacteriën. En dan spreken we nog niet van de stijve nekken die het gevolg zijn van het constante blazen van zo’n airco. Klimaatplafonds geven een pure, zuivere en gezonde warmte of koeling af.

Conclusie: klimaatplafonds zijn ideaal voor nieuwbouw en/of renovatie

Als je de bouw van een nieuwe woning overweegt, moet je zeker eens te rade gaan bij mensen die een klimaatplafond geïnstalleerd hebben. Zij zijn namelijk de beste ambassadeurs van het systeem omdat ze al aan den lijve ondervonden hebben hoe zalig de warmte of koeling van een klimaatplafond is. Het systeem is nog niet zo bekend bij het grote publiek, maar daarom niet minder bemind.

Ben je toe aan een renovatie en wil je overschakelen op een energiezuinig en gezond verwarmingssysteem? Laat je dan goed informeren over alle voordelen van klimaatplafonds. We hopen je met dit artikel een eindje op weg geholpen te hebben.