Terug naar overzicht

De Strafste Onderneemster van Limburg is… Kim Vaessen!

08.03.2024

Internationale Vrouwendag is heel speciaal voor Climatrix dit jaar, want onze CEO Kim Vaessen is vandaag uitgeroepen tot strafste onderneemster van Limburg! Lees hier het artikel uit Made in Limburg met de reactie van Kim.

 

U heeft massaal gestemd en uiteindelijk gekozen voor Kim Vaessen van Climatrix uit Dilsen-Stokkem als De Strafste Onderneemster van Limburg. Er werden zo’n 5.000 unieke stemmen in Limburg uitgebracht. “Een kroon op het harde werk van ons hele team,” zegt een zichtbaar verraste Kim Vaessen.

Het ondernemerschap bij vrouwen neemt toe. Dat mag blijken uit de recente cijfers van Unizo op basis van gegevens van de RSVZ. Vlaanderen telt 417.610 vrouwelijke zelfstandigen en 783.119 mannelijke. Dat betekent een aandeel van 34,8 procent vrouwen bij de Vlaamse zelfstandigen. In 2002 waren nog 29,3 procent van de zelfstandigen vrouwen. En de voorbije vijf jaar steeg het aantal vrouwelijke zelfstandigen in Vlaanderen met 21 procent. Vrouwelijk ondernemerschap zit dus duidelijk in de lift.

Maar alles kan beter. Vandaar dat Made in Limburg en Het Belang van Limburg samen op zoek gaan naar De Strafste Onderneemster van Limburg. Goede rolmodellen kunnen nog meer dames inspireren om de stap naar het ondernemerschap te zetten. De lezers van Made in Limburg en Het Belang van Limburg mochten eerst hun kandidaten nomineren. Daaruit werd een shortlist van vijf laureaten gedistilleerd.

Vijfduizend stemmen

Een tweede stemronde heeft de uiteindelijke winnares aangeduid. Maar liefst 5.000 lezers brachten daarvoor een unieke stem uit. Haar naam wordt vandaag vrijdag onthuld, op de Internationale Vrouwendag. Kim Vaessen van Climatrix haalde het in de finale voor Tekla Vancleynenbreugel (Lento) en Ann Claes (JBC).

Kim Vaessen komt uit de ondernemersfamilie van de broers Jos (Vasco), Rob (Rofix, haar vader), Gerrit en Leon Vaessen uit Dilsen-Stokkem. Ondernemen zit haar dan ook in het bloed. In 2011 – Kim was toen 33 – richtte ze haar eigen bedrijf Climatrix op. De bedrijfsnaam verraadt de niche al: specialisatie in vloer-, wand- en plafondverwarming én -koeling.

Kim wist wel degelijk haar mannetje te staan in een technische omgeving gedomineerd door mannen. Ondertussen haalt het nichebedrijf een omzet van 12,2 miljoen euro met 34 medewerkers, Climaten genoemd: mensen met een koel hoofd en een warm hart. Kim heeft nog grote plannen met haar bedrijf. Er zijn concrete plannen om verder te groeien in binnen- en buitenland. Met Nederland als eerste doelwit.

Veel reacties

“Ik ben toch wel van mijn melk,” zegt een zichtbaar verraste Kim Vaessen in een eerste reactie. “Dat ik bij de laatste vijf hoorde, vond ik al fantastisch. Het leefde ook heel hard binnen en buiten dit bedrijf, en ook mijn familie heeft hard mee gesupporterd. Ik kreeg ook veel reacties van andere ondernemers in de netwerken waarin ik actief ben.”

“Dat ik deze titel nu ook in de wacht sleep, beschouw ik als de kroon op het harde werk van ons hele team. We mogen trots zijn op het parcours dat we in die voorbije 13 jaar hebben afgelegd. Iedereen wil ecologisch, maar ook economisch verwarmen en koelen. Onze producten, die met een lage watertemperatuur werken, zijn daar ideaal voor. Vandaar dat we sinds 2021 elk jaar al genomineerd zijn als Trends Gazelle, een award voor Vlaamse groeibedrijven. En ja, ook dit jaar halen we die prijs weer binnen,” zegt Kim Vaessen vastberaden.

Campagne

Kim Vaessen heeft nochtans niet of nauwelijks zelf campagne gevoerd. “Dat vind ik voor mezelf niet passen,” geeft ze toe. En dat bevestigt ook Stephanie De Sousa, manager communicatie en partnerships bij Made In, die de prijs aan Kim Vaessen mocht overhandigen. “We hebben het verloop van de campagnes uiteraard via de sociale media gemonitord. En het viel echt wel op dat Kim niet zelf campagne voerde, maar wel haar hele omgeving binnen en buiten het bedrijf,” legt Stephanie De Sousa uit. “Het is duidelijk dat Kim door een grote kring mensen gedragen wordt.”

Inspiratie

Kim Vaessen hoopt alvast vele andere dames te inspireren. “Als je wilt ondernemen, als je het voelt kriebelen, doe het dan,” zegt ze. “Er zijn tegenwoordig zoveel mogelijkheden en zoveel instanties die je er bij kunnen helpen. Je staat er niet alleen voor. Bij Livia heb ik aan den lijve ondervonden hoe vrouwen elkaar kunnen helpen, ondersteunen en wegwijs maken. Ikzelf heb daar alvast veel aan gehad.”

Vanaf maandag gaat Kim Vaessen alvast weer gewoon aan het werk, als CEO van Climatrix. “Er is nog zoveel te doen. Wij zijn onder meer bezig met een nieuw gebouw voor ons bedrijf, en dat zorgt alvast voor een speciale vibe binnen het hele team. Mouwen opgestroopt dus!”

Foto: Stephanie De Sousa van Made in Limburg (links) overhandigt de prijs aan Kim Vaessen (rechts).

Kim Vaessen van Climatrix in Dilsen Stokkem wordt de eerste strafste Onderneemster van Limburg