Terug naar overzicht

Climatrix ontwikkelt uniek programma voor warmteverliesberekening

19.02.2018

Climatrix, de Belgische expert in ecologische verwarming en koeling, ontwikkelde in samenwerking met bouw-energie.be een unieke tool om gedetailleerd het warmteverlies per kamer te berekenen. Dit berekeningsprogramma, Clima-Calcul, is het eerste op de Belgische markt waarbij het rapport bovendien geldt als officieel stavingsstuk bij de EPB-verslaggever. Niet onbelangrijk als je weet dat de norm van het E-peil voor nieuwbouwwoningen sinds 2018 verlaagd is naar E40. Dankzij Clima-Calcul bespaar je E-punten en dus ook geld, wetende dat een E-peil punt overeenkomt met een investering van ongeveer 700 euro.

Lager E-peil zonder kosten

Sinds 2018 moet je voor een nieuwbouwwoning voldoen aan de E40 norm wat het E-peil betreft. Maar het is niet altijd even makkelijk om te weten of je huis nu aan alle eisen voldoet. “Aangezien het E-peil van je woning na meting vaststaat, vonden we het nodig om hier duidelijkheid in te scheppen”, vertelt CEO Kim Vaessen. “We sloegen de handen in elkaar met het team achter bouw-energie.be, opgericht door studiebureau E-plus engineering. Zij hebben namelijk al meer dan 10 jaar ervaring in de energieberekening van gebouwen. Een ideale partner dus want samen ontwikkelden we Clima-Calcul”, gaat ze verder.

“Deze unieke service bieden we voortaan aan onze klanten en installatiebedrijven. Clima-Calcul is namelijk een van de weinige tools die berekeningen maakt volgens de EN12831 norm en waarvan het rapport geldt als officieel stavingsstuk voor de EPB-verslaggever”, aldus Kim Vaessen.

Het programma geeft de EPB-verslaggever alle informatie die hij nodig heeft om het E-peil van de woning zo juist mogelijk te berekenen. De tool kan er voor zorgen dat het E-peil met 4 tot 6 punten daalt zodat er geen onnodige kosten moeten gemaakt worden om aan de E40 norm te voldoen. Mooi meegenomen als je weet dat één E-peil punt overeenkomt met een investering van ongeveer 700 euro.

Gedetailleerde berekeningen als officieel stavingsstuk

Clima-Calcul houdt rekening met de gebruikte isolatiematerialen, vloerverwarming, wandverwarming en talloze andere factoren. Het rapport dat hieruit voortvloeit, geldt als officieel stavingsstuk voor de EPB-verslaggever in de offertefase. “Het voordeel van Clima-Calcul is dat je EPB-aanvraag heel gedetailleerd ingevuld kan worden. In de EPB-berekening wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met de ontwerpvertrektemperatuur, de temperatuur die het water heeft wanneer het vertrekt in je afgiftesysteem, bijvoorbeeld je vloerverwarming. Dankzij onze tool kan deze waarde exact ingevuld worden. Meestal ligt deze dan rond de 35 °C. Een voordeel want wanneer een berekening volgens de EN12831 norm ontbreekt, is de EPB-verslaggever verplicht 55 °C te noteren”, vertelt Geert Cardinaels, Innovation Driver van Climatrix. Dit betekent dus dat Clima-Calcul aantoont dat je minder energie nodig hebt om je huis te verwarmen. Hierdoor daalt je E-peil.

Optimale vloerverwarming

Climatrix biedt de service aan al zijn klanten aan. Want ook voor degene die geen nieuwbouwproject hebben, kan de tool handig zijn. Wil je bijvoorbeeld vloerverwarming in je huis? Ook dan is Clima-Calcul ideaal. Door de warmteverliezen per kamer te berekenen, slaagt Climatrix er in om je vloerverwarming optimaal te installeren. Resultaat: een verhoogd comfort en een efficiënte verwarming.

Het E-peil

De energieprestatie van je woning wordt uitgedrukt in een maximaal E-peil dat aangeeft hoe energiezuinig je huis is. Hoe lager, hoe minder energie je woning nodig heeft om alle ruimtes te verwarmen, warm water te produceren … En sinds 2018 is het maximale E-peil gedaald naar E40. Zit je boven deze norm, dan betaal je een boete. Zit je er onder E30, dan kom je in aanmerking voor een verlaagde onroerende voorheffing.