In 2023 hebben we 5,5 miljoen meter aan buizen gebruikt om vloerverwarming te plaatsen. Wist je dat dit evenveel is als de afstand tussen Brussel en Dubai?
Bart Meers: “Van jong tot oud helpen een duurzame keuze maken”
Hernieuwbare energie
“Toen ik begon, was het simpelweg een kwestie van radiatoren installeren en gaskachels plaatsen… de standaard dingen die iedereen had,” begint Bart. “De markt was toen nog niet gericht op energie-efficiëntie of duurzame systemen; dat kwam pas later. Rond 2009, toen ik zelf begon met het installeren van warmtepomptechniek, kwam de echte verandering. In die tijd was warmtepomptechnologie nog niet wijdverspreid en was het vaak lastig om klanten te overtuigen. Gas was nog altijd de gangbare keuze, maar ik wist dat de toekomst richting duurzame energie moest gaan.”
Bart vervolgt: “Inmiddels is het duidelijk dat we van fossiele brandstoffen af moeten, en de warmtepomp, vooral in combinatie met zonnepanelen en batterijopslag, is de technologie van de toekomst. De afgelopen jaren is het gebruik van warmtepompen exponentieel gegroeid, en ik geloof sterk dat dit dé manier is om woningen op een duurzame manier te verwarmen en zelfs te koelen.”
Toekomstgericht denken
Dochter Sophie, die vier jaar geleden als projectleider in het familiebedrijf begon, onderschrijft deze filosofie volledig. “Als jongere die in een energiebedrijf werkt, vind ik toekomstgericht denken ontzettend belangrijk. Ik zie het als onze taak om mensen te informeren over de mogelijkheden. Veel van onze klanten zoeken naar oplossingen die zowel hun verwarmingskosten verlagen als hun woning energiezuiniger maken. Ze denken meestal aan zonnepanelen, maar willen vaak ook hun verwarmingssysteem vernieuwen om kosten te besparen. Dit is vaak het moment waarop we in gesprek gaan over de voordelen van een geothermische warmtepomp.”
“Wat veel mensen nog niet weten, is dat je niet per se een airco nodig hebt om je woning in de zomer koel te houden. Via een warmtepomp en passieve koeling kan vloerverwarming ook in de zomer voor verkoeling zorgen, wat aanzienlijk energiezuiniger is. Het kost wel wat uitleg, omdat veel mensen het idee van passieve koeling nog niet kennen. Maar als ze het eenmaal begrijpen, zijn klanten vaak enthousiast over deze duurzame optie,” legt Sophie uit.
“Voor ons is het belangrijk dat we met ons bedrijf toekomstgericht denken en een verschil kunnen maken voor het klimaat, zodat we iedereen — van jong tot oud — kunnen helpen om een duurzamere keuze te maken.”
Combinatie van lage-temperatuur-systemen
De laatste jaren groeide de vraag naar lage-temperatuur-systemen sterk, wat Bart ertoe bracht om nieuwe samenwerkingen te zoeken. “Zo kwam Climatrix op ons pad. Ze ontlasten ons op het gebied van de studie en plaatsing van vloerverwarmingssystemen en plafondkoelingen, iets wat steeds vaker gevraagd wordt door onze klanten. Dit geeft ons de ruimte om ons op andere projecten te concentreren, wat zeker helpt in drukke periodes,” vertelt Bart.
Sophie vult aan: “We hebben al verschillende oplossingen van Climatrix gebruikt, zoals VarioPanel en Speetile. Bij een recent project in Alken hebben we maar liefst vier systemen van Climatrix ingezet: één voor de vloer en drie voor het plafond. Het was een goed voorbeeld van hoe oververhitting bij nieuwbouwprojecten met grote ramen kan worden aangepakt. Door de combinatie van verschillende systemen kan er nu efficiënt worden verwarmd en gekoeld. We hebben de klant wel moeten uitleggen hoe lage-temperatuur-systemen werken en hoe de koeling anders aanvoelt dan traditionele systemen zoals een airco.”
“Wat voor ons het fijnste is aan de samenwerking met Climatrix,” voegt Bart nog toe, “is de betrouwbare communicatie en het vertrouwen dat we bepaalde taken met een gerust hart kunnen uitbesteden. Ze zijn flexibel en denken echt met ons mee.”