In de Sint-Pieterskerk in Sint-Pieters-Rode (Holsbeek) zullen bezoekers nooit meer koude voeten hebben dankzij een gloednieuw vloerverwarmingssysteem. Het begon allemaal met plannen om een zeldzaam orgel dat in de kerk staat te restaureren. Geen alledaagse klus voor projectleider Fluvius, gemeente Holsbeek, de Kerkfabriek Sint-Pieters-Rode, installateur Camps, HVAC specialist Verheyen EMR en Climatrix. Maar dankzij een vlotte en aangename samenwerking mogen alle partners trots zijn op het resultaat!

De kerk stapt nu de 21ste eeuw in met een hoogtechnologisch verwarmingssysteem dat met een app vanop afstand bediend kan worden. Met dank aan de fijne samenwerking tussen alle betrokken partijen!
Kim Vaessen, CEO Climatrix

Orgel uit 1817

 

In de kerk staat een opmerkelijk orgel uit 1817, dat nog zijn originele viervoetskast in wit hout en eikenhout bevat. Het is gemaakt door Lambert Van Peteghem die zelfs een deel van nog ouder pijpwerk erin verwerkte. Enkele jaren geleden is het orgel beschermd als monument en is er beslist het te restaureren.

 

Constante temperatuur

 

Om het orgel in optimale conditie te houden na de renovatie mogen er geen al te hoge temperatuurschommelingen in de kerk zijn. In het verleden werd de kerk verwarmd met luchtverwarming, maar dit zorgt voor een te snelle opwarming met warme lucht die boven blijft hangen, waar het orgel zich bevindt. Geen ideale situatie dus. 

 

Vloerverwarming in kerk

 

Het beste alternatief was vloerverwarming, omdat dit voor een constante temperatuur zorgt en de warmte van de vloer komt. Niet alleen fijn voor het orgel, maar ook een aangename ervaring voor bezoekers van de kerk. Dit betekende wel dat er een nieuwe vloer geplaatst werd, omdat de vloerverwarmingsbuizen op de oude vloer geïnstalleerd werden.

 

Uitdaging

 

Een kerk verwarmen met vloerverwarming is geen alledaags project omdat de ruimte veel hoger is. Dit betekent dat er voldoende vermogen moet zijn om het warm te krijgen. Om dit op een duurzame manier te doen, komen er voor de bestaande glas-in-lood ramen aan de buitenkant nog voorzetramen die voor extra isolatie zullen zorgen. 

 

Digitale tijd

 

De kerk stapt op die manier de 21ste eeuw in met een hoogtechnologisch verwarmingssysteem dat met een app vanop afstand bediend kan worden. Ook de kerkklokken kunnen vanop afstand digitaal bediend worden. Dit alles kan simpelweg dankzij een internetverbinding in de kerk.

 

 

vloerverwarming_in_kerk_holsbeek
  • vloerverwarming_in_kerk_holsbeek
  • vloerverwarming_kerk_2_climatrix
  • vloerverwarming_kerk_climatrix