Terug naar overzicht

Samen strijden tegen de klimaatopwarming: hoe zit het met (ver)bouwen?

26.11.2021

Wat betekenen de klimaatdoelen voor verbouwers en bouwers? En hoe kunnen wij als deel van de bouwketen hier ons steentje aan bijdragen? In deze blog lees je hoe Climatrix haar steentje bijdraagt aan een groene transitie.

Vlaams klimaatbeleid

De Vlaamse regering heeft beslist dat er vanaf 2023 een verplichting komt tot renovatie voor wie een energieverslindende woning koopt. Het gaat dan om woningen met een energielabel E of slechter. Wie zo’n woning koopt, moet binnen de vijf jaar de nodige inspanningen doen om het gebouw naar niveau D te brengen. De overheid helpt een handje met renteloze leningen, tot 20.000 euro, en de bestaande premies. Vanaf 2023 komt er voor nieuwbouwwoningen een verplichting om met hybride warmtepompen (op gas en elektriciteit) te werken. Er komt ook een stimulans voor warmtepompen bij bestaande woningen. En vanaf 2026 zal bij nieuwbouw geen aardgasaansluiting meer mogelijk zijn.

Beter klimaat & wooncomfort

Als je dit nieuws hoort, zakt de moed je misschien wel in de schoenen. Want hoe begin je hieraan als (ver)bouwer? Het is belangrijk om met kleine stappen in de juiste richting te bewegen. Zodat je tussen het bos de bomen nog blijft zien! Gelukkig zijn we bij Climatrix al jaren bezig met ons te verdiepen in energiezuinige technieken voor nieuwbouw en renovatie. We helpen onze klanten, installateurs van verwarmings- en koelingssystemen, om (ver)bouwers te adviseren over de beste manieren van verwarmen en koelen.

Verandering begint bij jezelf

Daarom juichen we de beslissingen van de overheid toe. Nee, het gaat niet makkelijk zijn, maar omdat we bij Climatrix al jaren aan een groene transitie werken, zijn we heel positief. Het is dan ook belangrijk dat we zelf het goede voorbeeld geven als belangrijke schakel in de bouwketen. Behalve het feit dat onze systemen (vloer-, wand- en plafondverwarming en koeling) zeer energiezuinig zijn, proberen we ook op andere domeinen ons steentje bij te dragen.

Materialen

  • Onze vloerverwarmingsbuizen en folie zijn 100% recycleerbaar
  • We creëren zo weinig mogelijk afval door te puzzelen en te tellen hoeveel rollen we effectief nodig hebben
  • Ons magazijn ligt vol met zonnepanelen
  • We zullen in de toekomst alle bedrijfswagens omschakelen naar elektrische auto’s

Kennisoverdracht

  • We maken onze ‘onzichtbare’ producten zichtbaar via blogs op onze website en social media zodat een breed publiek kan kennismaken met energiezuinige, duurzame en aangename manieren van verwarmen en koelen.
  • We vinden het belangrijk dat jongeren in technische vakken de theorie in de praktijk leren omzetten. We werken al jaren samen met technische scholen, hogescholen en universiteiten zoals TISM in Bree, TISJ in Bilzen, Thomas More Hogeschool en de UHasselt. Ook is er altijd een plek voor stagiairs.

Innovatie

  • We houden ervan nieuwe mogelijkheden te ontdekken die ons helpen om zo ecologisch en energieneutraal mogelijk te (ver)bouwen. Onze bijdrage aan het energiehuis van TISM, bijvoorbeeld, helpt om nieuwe inzichten te ontwikkelen.
  • We zetelen in verschillende technische denktanks waar we uitgedaagd worden om out of the box te denken.
  • We werken graag samen met innovatieve bedrijven die producten ontwikkelen die perfect in symbiose werken met onze verwarmings- en koelingssystemen, zoals kalkhennep of leem.

Conclusie: de transitie is aan het gebeuren

We zijn trots bij Climatrix dat we meehelpen aan de transitie naar duurzame energie die ook nog eens betaalbaar is voor iedereen. De Vlaamse regering wil dat alle woningen tegen 2040 energiezuinig zijn. Een ambitieus plan? Volgens ons niet. De kennis is er. De producten zijn er (of in ontwikkeling). En de goesting bij ons om hieraan mee te helpen is er al jaren. Nu nog meer dan ooit!