Terug naar overzicht

Nieuwe kantoren van Essers in Genk: “Creatief omgaan met techniek”

28.09.2021

H. Essers uit Genk is afgelopen zomer verhuisd naar een nieuwe, duurzame hoofdzetel. Installateur Bovema uit Olen installeerde vloerverwarming en klimaatplafonds van Climatrix in een gedeelte van het gebouw. Met een oppervlakte van 4200 m², verdeeld over 6 verdiepingen en goed voor een totale hoogte van 30 meter was dit een hele onderneming. De grootste uitdaging lag erin de visie van de architecten in realiteit om te zetten. Met wat creativiteit en teamwork tussen alle betrokken partners zijn we hierin geslaagd!

“Onze technieken kunnen zich kunnen aanpassen aan de hoge wensen en eisen van moderne architecten. Natuurlijk vergt dit wat creatief denkwerk en – vooral – het nodige teamwerk. Het is enkel dankzij de constructieve samenwerking tussen alle partijen dat dit tot een absoluut voorbeeldproject is uitgegroeid.”

Kim Vaessen, CEO Climatrix

 

De wensen van de architecten

Het prachtige gebouw is een ontwerp van Iglesias Leenders Bylois architecten. “De wens van H. Essers was een uniek gebouw dat de identiteit van het bedrijf en zijn geschiedenis zou weerspiegelen en in nauwe dialoog zou gaan met de omgeving” zegt Elizabet Iglesias, Architect ILB. “Die wens hebben we vertaald in de zwarte gevels en de hoge ramen die verwijzen naar het mijnverleden van de streek. Daarnaast hebben we de robuustheid en kracht van de logistieke sector zoveel mogelijk in het ontwerp verwerkt, onder meer met betonnen ribben en een vloer van geslepen beton.”

Van visie naar praktijk

Het creatieve ontwerp en de hoge architecturale eisen motiveerden Climatrix en Bovema om slimme oplossingen te zoeken. Geert Cardinaels, New Business and Quality Driver

Climatrix: “Op het gelijkvloers diende de vloerverwarming nauw aan te sluiten op de raamprofielen zodat de prachtige betonvloer perfect gegoten kon worden. Ook moesten we een oplossing vinden om ervoor te zorgen dat de isolatiekorreltjes niet in het beton terecht zouden komen tijdens het gieten. In samenspraak met de architecten, Bovema en het team van Jos Eerdekens Betonvloeren hebben we een mock-up gemaakt en die eerst uitgetest.”

Comfortabel binnenklimaat zonder energievreters

  1. Essers hecht veel belang aan een aangenaam en gezond binnenklimaat, zeker in deze tijden waarin het welzijn en comfort van werknemers essentieel is. Renaat Penders, Bovema: “Daarom hebben we ingezet op doorgedreven ventilatie. En met klimaatplafonds en vloerverwarming zorgen we voor comfortabele verkoeling en verwarming. Dankzij warmtepompen wordt die energie optimaal in het gebouw gebruikt. Ondanks de vele ramen is er dus geen nood aan airco’s, die veel energie verbruiken.”

Constructieve samenwerking

Het nieuwe kantoor van Essers toont ons dat futureproof bouwen met de focus op duurzaamheid steeds belangrijker wordt. De technieken om dit waar te maken zijn er, maar de uitvoering van de werken vraagt maatwerk. Kim Vaessen, CEO Climatrix: “Onze technieken kunnen zich kunnen aanpassen aan de hoge wensen en eisen van moderne architecten. Natuurlijk vergt dit wat creatief denkwerk en – vooral – het nodige teamwerk. Het is enkel dankzij de constructieve samenwerking tussen alle partijen dat dit tot een absoluut voorbeeldproject is uitgegroeid.”