Terug naar overzicht

Kim Vaessen in Sterck Magazine: “Alles wat je hebt in ondernemerschap is je reputatie, kom dus altijd je beloftes na.”

17.03.2022

Kim Vaessen had als kind al veel bewondering voor haar ouders, ondernemers in hart en nieren. Na een studie Economie en Marketing stapte ze dan ook in het familiebedrijf én in de wereld van sanitair- en verwarmingsinstallaties. Kim hield de ontwikkelingen goed in het oog en kwam zo op het idee om Climatrix op te richten, een expertbedrijf in vloerverwarming en klimaatplafonds. Nu staat ze als zaakvoerder aan het hoofd van haar eigen booming business.

“Climatrix levert lagetemperatuursystemen aan installatiebedrijven over heel België en Nederland. De laatste jaren is er steeds meer vraag naar externe experten die het warmteverlies berekenen, het legplan op maat maken en ook de installatie van alle systemen aanbieden. Dit moet allemaal op redelijk korte tijd gebeuren, want in de bouw is het vaak hectisch. Afhankelijk van het type gebouw – houtskelet, nieuwbouw, renovatie – zorgen wij voor de juiste systemen. Ik vind het fantastisch dat we inmiddels, tien jaar na de oprichting van Climatrix, gekend staan om onze service en kwaliteit.”

Trots?

“In het laatste decennium zijn er heel wat uitdagingen op mijn pad gekomen. Ik ben trots dat we er nog altijd zijn en sterker groeien dan ooit. Vorig jaar zijn we trouwens ook verhuisd. We huurden voorheen wat ruimte op de locatie van Rofix, maar door onze groei hadden we nood aan meer ruimte. In september 2020 kochten we een pand en ik ben fier op onze zelfstandigheid. Maar waar ik misschien nog wel het beste gevoel bij heb, is mijn team. Ze werken stuk voor stuk ontzettend hard en zetten zich sterk in voor het succes van Climatrix. Ons team van 24 medewerkers kent weinig verloop, iedereen voelt zich goed en daar ben ik heel dankbaar om. Onze deur staat altijd open voor nog meer van zulke kanjers.”

Stercktes?

“Ik ben snel enthousiast over iets! Als ik weer eens iets ben tegengekomen of een nieuw idee krijg, loop ik er meteen mee door de muren. Daar kan mijn team ook altijd mee lachen. Daarnaast vind ik het heel fijn om mensen te motiveren en in hun sterktes te zetten. Misschien is dat ook wel de vrouwelijke toets van mijn ondernemerschap: meeleven, helpen groeien en aandacht schenken aan ieders persoonlijke verhaal.”

Werkpunten?

“Ik zou graag nog willen leren om bepaalde zaken los te laten. Diep vanbinnen schuilt er een controlefreak in mij die zich af en toe graag nog even laat zien wanneer er gedelegeerd moet worden. Maar dat kan ik nu eenmaal niet meer – ons bedrijf is heel snel gegroeid. Het is een kwestie van elke dag opnieuw vertrouwen hebben in je team en voor kwaliteit zorgen. We streven naar perfectie, maar fouten maken is menselijk. Waar we ons bij Climatrix in onderscheiden, is dat we eventuele fouten met grote deskundigheid weer rechtzetten. In de bouw wekt dat veel vertrouwen.”

Sterck voorbeeld?

“Ik heb geen idolen maar ben wel al jarenlang lid van meerdere netwerkgroepen, onder andere bij de werkgroep Sterke Groeiers van UNIZO. Tijdens die netwerkavonden heb ik ontzettend veel geleerd. Het is altijd fijn om eens te horen hoe andere ondernemers hun rol ervaren en problemen oplossen. Ik vind het ontzettend knap wat die ondernemers doen en hun verhaal helpt mij te reflecteren op mijn eigen business.”

Tips voor starters?

“Focus, houd vol en blijf geloven in je droom. Je zult upsand- downs meemaken, maar juist dan is het belangrijk dat je door blijft gaan. Toen ik met Climatrix begon, heb ik jaren aan de weg moeten timmeren om naamsbekendheid te verwerven en klanten te overtuigen van onze kwaliteit. Na verloop van tijd tref je de juiste medewerkers en de juiste klanten en dan vallen de puzzelstukken opeens in elkaar. Bouw intussen een goed netwerk op van mensen met wie je kunt sparren en laat je ondersteunen door anderen.”

Tekst uit Sterck Magazine 44: https://buff.ly/37FIAp1