Terug naar overzicht

Huis koelen met airco of klimaatplafonds? De mening van de experts

06.07.2021

“Hoe verwarm en koel ik mijn huis?”. Een heel belangrijke vraag die alle (ver)bouwers zich moeten stellen. Maar ook een vraag die voor heel wat kopzorgen kan zorgen want: wat is de beste keuze voor jouw woning? In deze blog beantwoorden we die vraag.

Je huis verwarmen en koelen met een warmtepomp

Tom Nouwen, projectleider bij Aendekerk: “Onze oprichter is een koeltechnieker die in de mijn is begonnen en na de sluiting een eigen bedrijf met airco’s is gestart, zo’n 30 jaar geleden. Sindsdien hebben we ons gamma uitgebreid met lucht/water warmtepompen en sinds ettelijke jaren ook geothermische warmtepompen. Met een geothermische warmtepomp is het rendement stabieler. Vermits de temperatuur van de bodem, vooral in de winter (bij verwarmen), stabieler is en hoger ligt dan die van de omgevingslucht, zal het rendement van een geothermische warmtepomp in dat geval beter zijn dan dat van een lucht/water warmtepomp. In de zomer kan je met een geothermische warmtepomp ook koelen. We spreken dan over passief koelen omdat je de compressor of motor van de warmtepomp niet gebruikt voor de koeling.”

Passieve koeling steeds populairder

Omdat woningen steeds energiezuiniger gebouwd en gerenoveerd worden, kan geothermische koeling en verwarming meer en meer toegepast worden. Bij Aendekerk merken ze dat steeds meer (ver)bouwers op een passieve manier willen koelen, met minder verbruik tot gevolg. Bovendien is een geothermische of lucht/water warmtepomp iets minder onderhoudsgevoelig dan een lucht/lucht warmtepomp. Maar bij veel (ver)bouwers is er nog onduidelijkheid. Tom: “Daarom dat het belangrijk is iedere situatie apart te bekijken en te beslissen welk systeem van verwarmen en koelen het beste is.”

Keuze tussen airco en klimaatplafonds

Tom: “Onlangs nog hebben we voor een project met Climatrix samengewerkt. Zij hebben de woning van zowel vloerverwarming als klimaatplafonds voorzien. Oorspronkelijk was hier enkel vloerverwarming in combinatie met airco’s (lucht/lucht warmtepompen) voorgesteld, maar om esthetische, comforttechnische en energetische redenen is hier uiteindelijk toch geopteerd om een geothermische warmtepomp te installeren. Deze warmtepomp neemt nu de verwarming, koeling en sanitair warm waterproductie voor zijn rekening. De klant is zeer tevreden door zijn uiteindelijke keuze voor geothermie.”

Voordelen klimaatplafonds en vloerverwarming

Wat zijn de voordelen van passieve koeling en verwarming met een geothermische warmtepomp?

  • Het is een aangename warmte en koeling. Tom: “Als je klimaatplafonds en vloerverwarming combineert is er totaal geen actieve luchtverplaatsing. Dit in tegenstelling tot een lucht/lucht warmtepomp waarbij een slecht ontworpen systeem voor zowel storende geluiden als luchtverplaatsingen kan zorgen. Zeker bij een lucht/lucht warmtepomp is het dus zeer voornaam de exacte situatie en kamerindeling op voorhand te kennen.” Benieuwd hoe passieve koeling aanvoelt? In deze blog laten we 2 tieners aan het woord en in deze blog lees je alles over onze showroom.
  • Alles is mooi weggewerkt achter de muren en vloeren. Je ziet er niets van en je kan je woning vrij inrichten zoals je wil. Zeker voor moderne, strakke woningen is dit een must. Lees in deze blog waarom interieurarchitecten ook fan zijn.
  • Je verbruikt minder energie doordat het rendement constanter is, zeker in de winter. Tom: “Qua aankoop liggen deze warmtepompen wel in een iets hogere prijsklasse, grotendeels door de kostprijs van de geothermische boringen, maar een geothermische warmtepomp is ook een investering voor de toekomst.” Lees in deze blog meer over energieneutraal (ver)bouwen.

Waar op letten bij klimaatplafonds

Passieve koeling is aan een grote opmars bezig, maar het is wel belangrijk om alle facetten in acht te nemen. Tom: “Verwarmen en koelen met vloerverwarming en koelplafonds werkt enkel als het huis goed geïsoleerd is. Anders gooi je de warmte en koude buiten en krijg je het niet op temperatuur. Dus als je een oude woning hebt die nog niet energetisch gerenoveerd is, dan is airco wellicht een betere optie. Daarnaast is het ook belangrijk te beseffen dat je bij passieve koeling meer seizoensgebonden bent. Je kan niet ‘s morgens op koelen zetten en ‘s avonds op verwarmen. Nu, dat is ook niet nodig, want als de woning goed geïsoleerd is, blijft alles beter binnen. Omdat een airco de lucht, en dus minder massa opwarmt of afkoelt, is er sneller resultaat, maar blijft de ruimte minder goed op temperatuur wanneer het systeem wordt uitgeschakeld.”

Laat je adviseren door experts

Wat voor raad geeft Tom (ver)bouwers mee? Tom: “Er is heel wat keuze op de markt en dat maakt het niet makkelijk. Maar ik raad iedereen aan om zich goed te laten adviseren. Warmtepompsystemen zijn ingewikkelder dan een mazout- of gasketel. Het is belangrijk dat de installatie goed gedimensioneerd wordt. Want het vermogen van de warmtepomp mag niet te licht, maar ook niet te zwaar zijn. Vroeger werd er vaak te hoog gedimensioneerd bij stookolieketels. Maar als de warmtepomp te hoog gedimensioneerd is, verkrijg je een pendelend gedrag van de installatie waardoor vooral de opstartstromen van de compressor voor een hoog energieverbruik gaan zorgen. Om maar een voorbeeld te geven hebben we even geleden op aanvraag van een nieuwe klant zijn oude warmtepomp van 12 kW vervangen door een lichtere 7 kW waarbij het verbruik gereduceerd is met bijna een factor 3!”

Belang van kwalitatief afgiftesysteem

Daarnaast raadt Tom ook aan om kritisch te kijken naar het afgiftesysteem, dus de vloerverwarming en koelplafonds zelf. Tom: “Als deze niet goed gedimensioneerd zijn op de bron, de warmtepomp, dan houdt het op. Daarin is Climatrix een grote hulp voor ons. We sturen de plannen van de woning door. Op basis hiervan tekent Climatrix de nodige legplannen uit. Geregeld overleggen we daarbij bijvoorbeeld wat type zoneregeling het best zou worden toegepast in die situatie.”

1/8

5,5

miljoen meter vloerverwarmingsbuis

In 2023 hebben we 5,5 miljoen meter aan buizen gebruikt om vloerverwarming te plaatsen. Wist je dat dit evenveel is als de afstand tussen Brussel en Dubai?