Terug naar overzicht

Manhattan Tower: Plafondkoeling - en verwarming hebben hun plaats in design architectuur

Klimaatplafond

Het iconische Manhattan Center aan de Kleine Ring ter hoogte van Rogier (Brussel) krijgt momenteel een uitgebreide renovatie. Het verouderde gebouw wordt milieuvriendelijker en krijgt een volledig nieuwe gevel. Ook het restaurant op de derde verdieping krijgt een make-over met onder andere een volledig nieuwe klimatisatie. Het hele project werd uitgetekend en gecoördineerd door het Hasseltse Creneau, een internationaal gerenommeerd bureau voor interieurontwerp en branding dat onder andere de styling en inrichting deed van alle Neuhauswinkels over heel de wereld, het Quartier Bleu in Hasselt en dat instaat voor het interieurontwerp van de Wereldexpo in Dubai. Voor de klimatisatie werd het Limburgse Cooltech aangezocht dat op zijn beurt Climatrix inschakelde voor de plafondverwarming en -koeling.

 • Toepassing
  Kantoor
 • Systeem
  Flexpanel
 • Afwerking
  Gipskarton
 • Locatie
  Brussel
 • 500

“Het Manhattan project is een waar prestigeproject waar we met veel plezier aan gewerkt hebben. Het bewijst dat plafondverwarming en -koeling ook bruikbaar zijn in zogenaamde designomgevingen.”

Bart Canini, CEO Creneau

 

Creneau: design, build & operate

Bart Canini (CEO Creneau): “Wat Creneau doet binnen de horeca is design, build and operate. We ontwerpen dus de design interieurs, we bouwen ze en we baten in vele gevallen het horecagedeelte ook zelf uit. Voor de Manhattan Tower zijn we gevraagd door een klant van ons, Belgocatering, die er het restaurant uitbaten. We hebben in samenspraak met de Londense eigenaar en Belgocatering het concept van het restaurant met verschillende afdelingen ontwikkeld en zijn we nu bezig met het bouwen van niet alleen het interieur maar ook met andere ruimtes binnen de toren.

Kennis en flexibiliteit zorgden voor tijdige oplevering

David Meekers (Cooltech): “Ik heb voor de technische uitvoering van de klimaatplafonds contact opgenomen met Climatrix. Het was een bijzonder moeilijke werf met een enorm ingewikkeld plafond. Normaal gezien krijg je een plafondplan en maak je daarop je leidingplan, maar dat kon hier niet, onder andere omdat er trappen in het plafond verwerkt waren. Bovendien veranderden er op het laatste moment nog een en ander in de gyproc, waardoor de plannen niet meer klopten. Ik heb toen gemerkt dat Climatrix ontzettend snel kan schakelen. Het is een uitermate flexibel bedrijf dat zich snel aanpast aan de klant en de omstandigheden. Het gebeurde dat Climatrix ’s avonds het bericht kreeg dat er iets moest aangepast worden en ’s anderendaags was dat in orde. Dat is superbelangrijk om succesvol samen te werken. Het is dan ook mede dankzij de kennis en flexibiliteit van Climatrix dat we die werf uiteindelijk toch tijdig hebben kunnen opleveren.”

Plafondverwarming en -koeling  in design omgevingen

Geert Cardinaels (Innovation driver Climatrix): “Het Manhattan project is een waar prestigeproject waar we met veel plezier aan gewerkt hebben. Het bewijst dat plafondverwarming en -koeling ook bruikbaar zijn in zogenaamde designomgevingen. Gesteld dat je voldoende flexibiliteit kan opbrengen. Want simpel was het niet. We zaten met ventilatiekanalen, en er was eigenlijk te weinig hoogte waardoor een ietwat grote medemens met zijn hoofd tegen het plafond zou schuren. We hebben dus op iedere centimeter moeten uitsparen. We hadden de plannen al maanden op voorhand berekend en getekend toen we plots genoodzaakt werden om te zakken met de profielen. Een bijkomende uitdaging waren de designtrappen in het plafond waardoor onze panelen allemaal anders ingetekend moesten worden om ze in de trappen verwerkt te krijgen. En zo waren er nog wel dingen (lacht). Maar, dankzij de flexibiliteit van onze bedrijfsstructuur en onze mensen hebben we dat allemaal netjes geklaard gekregen. En nu zijn we best wel trots op het eindresultaat!”