In 2023 hebben we 5,5 miljoen meter aan buizen gebruikt om vloerverwarming te plaatsen. Wist je dat dit evenveel is als de afstand tussen Brussel en Dubai?
Horecagroothandel Van Zon: “Het gebouw werd 2,5 keer groter, maar de energiefactuur mocht niet stijgen.”
Eind vorig jaar verhuisde horecagroothandel Van Zon naar een nieuw pand dat 2,5 keer groter is dan het vorige. Het bedrijf had een duidelijke doelstelling op energievlak: ondanks een veel groter gebouw mocht de energiefactuur niet stijgen. Het comfortniveau van medewerkers daarentegen moest erop vooruitgaan. Een aantal bouwpartners, onder wie Climatrix in samenwerking met Geert De bruyn, energie-expert bij GDb engineering, en onder leiding van de firma Gijbels als hoofdaannemer, gingen de uitdaging aan. Met succes!
Energie- en CO2 neutraal
“We gebruiken geen fossiele brandstoffen meer. En dat is belangrijk, want de energiekosten worden enkel duurder. Wij zijn daarom continu op zoek naar alternatieven. We zijn onze zoektocht drie jaar geleden in Beerse gestart, naar aanleiding van een nieuwe winkel. Met Geert De bruyn hebben we toen al een geslaagd experiment met warmtepompen gedaan. In deze nieuwe vestiging zijn we een stap verder gegaan.”
Koen Beckers, zaakvoerder van Van Zon
Verwarmen met restwarmte
Geert De bruyn: “Dat klopt. Bij Van Zon hebben we iets bijzonders gedaan: we verwarmen het hele gebouw met restwarmte afkomstig van hun eigen koelinstallatie. In het distributiecentrum van Van Zon zit een diepvriezer van 2000 vierkante meter en 9 meter hoog, dus meer dan 18.000 kubieke meter diepvriesruimte die op -22 graden staat. Ze hebben ook een koelruimte van 22.000 m3 op +3°C. Net zoals een koelkast aan de achterzijde warmte afgeeft, komt er bij deze grote koelinstallatie ook warmte vrij. Die restwarmte gebruiken we om het hele gebouw te verwarmen. En om dat efficiënt te doen is het belangrijk dat we een afgiftesysteem op lage temperatuur hebben, zoals vloeractivering.”
11.000 vierkante meter vloerverwarming
Koen Beckers: “In het oude magazijn was er totaal geen verwarming. Nu is het een aangename 12-13 graden in het magazijn. En zelfs de laadkades hebben vloerverwarming zodat ze sneeuwvrij blijven en de vrachtwagens niet vast komen te zitten.”
Geert De bruyn: “Wij werken altijd met vloeractivering in bedrijfshallen. Het is de meest efficiënte vorm van verwarming. Het is een fijne warmte die van beneden komt, je verwarmt niet het ganse volume. Er is ook minder lucht- en stofverplaatsing en het neemt geen nuttige ruimte in. Het is onderhoudsvriendelijk en je kan het bovendien ook gebruiken om te koelen. Het enige nadeel is dat je maar 1 kans krijgt om het te plaatsen en dat is als de betonvloer wordt gelegd.”
Strakke planning in coronatijden
Koen Beckers: “Het bouwproject is zeer vlot verlopen, ondanks corona. De eerste funderingen zijn gelegd eind februari 2020. Nog geen maand later was er de eerste lockdown en toch zijn we in november – zoals gepland – volledig verhuisd.”
Geert De bruyn: “We hebben inderdaad geen dag vertraging gehad. Dat is bijzonder want daarvoor heb je partijen nodig die zich engageren om die strikte timing ook na te komen. En dan kan je rekenen op Climatrix. Zowel op vlak van planning en voorbereiding als bij problemen, want zoals in elk gebouw zijn er wel eens lekken op de systemen. Dan moeten we erop kunnen rekenen dat die worden hersteld. Ook daar is de samenwerking top. Bij Climatrix verloopt alles heel vlot, het is een fijne samenwerking omdat je weet wat je aan hen hebt. Er zijn korte lijnen, wat betekent dat hun mensen bereikbaar zijn en dat alles altijd wordt opgelost. Dat is wat je nodig hebt in een sterk bouwteam.”
Nog meer weten over vloerverwarming in bedrijfshallen? Lees onze blog ‘Waarom kiezen voor vloerverwarming in bedrijfshal?’.