Terug naar overzicht

Climatrix stapt mee in de circulaire economie

04.05.2021

Hoe past circulaire economie in de woningbouw? Hoe verwarm en koel je op een ecologische, energieneutrale manier? Climatrix legt het uit.

Corona is nog niet afgelopen, maar nu al is duidelijk dat we in een andere wereld terecht zijn gekomen, en dat op vele vlakken. Één ding is alvast zeker: onze economie zal innoveren of wegzakken. De pandemie heeft eens temeer het belang van onderzoek, ontwikkeling en innovatie aangetoond. Bedrijven die willen overleven en doorgroeien zullen steeds meer aandacht moeten schenken aan R&D, aan het bedenken van nieuwe concepten en producten, of minstens aan het verbeteren van bestaande. 

Climatrix heeft daar niet op gewacht. Het bedrijf was al enkele jaren sterk bezig met zich om te scholen van pure productleverancier tot full partner in het bouwproces met langs de ene kant technische ondersteuning en langs de andere zijde het verbeteren van producten en processen en het ontwikkelen van nieuwe methodes. Op die manier wordt Climatrix naast leverancier ook een onderzoeksbedrijf dat meedenkt in nieuwe concepten om oplossingen te bieden bij renovatie, voor duurzamere energie, voor meer comfort in de bouw. Op die manier draagt Climatrix haar steentje bij aan een beter milieu en aan een beter bouwcomfort.

Samenwerking TISM

In die optiek bestaat er al ruim vijftien jaar een intense samenwerking tussen, Climatrix en TISM, de technische school van Bree. Die school zet sterk in op de STEM richtingen als basis voor haar leerlingen. Onder impuls van de vorige directeur Michel Cardinaels werd twaalf jaar geleden gestart met een energiehuis, een heuse woning op de campus waar leerlingen in de praktijk konden kennismaken met up-to-date technieken in de bouw. Zijn opvolger Luc Evens zet die traditie voort op de nieuwe campus met een tweede energiehuis waar Climatrix ook een van de partners is.

Richting Bouwwetenschappen

Luc Evens (TISM): “In dit didactisch-pedagogisch project verzamelen we samen met de partners en de leerlingen allerhande data in verband met de woning. We doen proeven en testen over verwarmen en koelen, ventileren, verlichten, geluidskwaliteit en dies meer. Op die manier bereiden we ons voor op de nieuwe richting Bouwwetenschappen die volgend jaar van start gaat. We willen op een gedegen, wetenschappelijke manier lesgeven over bouwen. Niet meer gebaseerd op gevoelens of aannames maar op harde feiten en cijfers die we zelf, in samenwerking met partners, genereren.”

Circulair materiaal

“Op dit moment onderzoeken we in samenwerking met onder meer Climatrix, verschillende vloeren en chapes om te zien in hoeverre ze invloed hebben op de snelheid van opwarmen en koelen van vloerverwarming. De bedoeling is om te komen tot een resultaat waarbij met zo weinig mogelijk energie zoveel mogelijk warmte of koelte gegenereerd kan worden. Met daarbij het gebruik van zoveel mogelijk circulair materiaal. Want dat wordt de toekomst van de bouw: het hergebruiken van materialen met zo weinig mogelijk waardeverlies. ”

Van groothandel naar innovator

Kim Vaessen (CEO Climatrix): “Wij zijn bij Climatrix constant bezig met onderzoek naar manieren om onze klanten en hun klanten de beste verwarming op de meest duurzame manier aan te bieden. Wij zijn al lang niet meer de pure groothandel van vroeger. We stellen ons op als een dynamische partner die meedenkt en meewerkt aan een betere business én wereld. Met TISM hebben we al jaren een positieve band. We investeren er samen met nog zo’n tien andere bedrijven in de bouw en ontwikkeling van het klimaathuis.”

Omschakelproces verkorten

In het energiehuis wordt er volop geëxperimenteerd. Geert Cardinaels (Innovation driver Climatrix): “Zo doen we onder andere onderzoek naar de verschillende soorten chape die vloerverwarming beter en duurzamer kunnen maken. Vloerverwarming is in combinatie met warmtepompen namelijk een ideale vorm van duurzame verwarming. Het probleem is dat je met een klassieke zand-cementchape op een aantal problemen stoot. Ten eerste duurde het ontzettend lang vooraleer je kan omschakelen van verwarmen naar koelen omdat die chape de restwarmte veel te lang vasthoudt. Dat probleem wordt opgelost door de introductie van vloeichape die slechts een dikte van drie centimeter nodig heeft en dus veel sneller afkoelt of opwarmt. Een tweede probleem is dat het produceren van cement enorm CO2 vervuilend is en dus eigenlijk niet meer past in duurzaam bouwen.”

Nieuwe vormen van chape

De oplossing? De traditionele chape herdenken. Geert Cardinaels: “We zijn daarom samen met enkele partners bezig om nieuwe vormen van chape te ontwikkelen. Zo is er een proef bij TISM met een chape op basis van kalk met gerecycleerd, gezuiverd rioolzand (slib) dat door Bioterra geleverd wordt. Een andere mogelijkheid die we onderzoeken is een chape met als voornaamste grondstof vulkanische materialen. Alle oude gebouwen rond de Middellandse Zee zijn zo goed bewaard gebleven omdat die werden gebouwd met vulkanische materialen. Ook voor de onderliggende isolatie zetten we 100% in op circulariteit, CO2-reductie en op natuurlijke isolatiematerialen.”

Cement schrappen

“De combinatie van lage opbouw met het gebruik van die nieuwe chape geeft een wezenlijk voordeel in de tijd die nodig is om een huis te koelen. Vulkanische materialen zijn immers supergeleidend, zodat de restwarmte snel uit de vloer verdwijnt. Idem voor de overgang van koel naar verwarmen. Op die manier krijg je veel sneller resultaat met minder input van energie. Een bijkomend voordeel is dat je cement kan schrappen als grondstof en dat is belangrijk aangezien die grondstof de komende jaren flink in prijs zal stijgen wegens toenemende CO2 taksen. Je hebt dus een triple win: het is economischer, duurzamer en comfortabeler. Een en ander wordt ook getest door de Thomas More Hogeschool in Geel en de resultaten zijn meer dan hoopgevend.”

Conclusie: circulaire economie in de bouw

Climatrix neemt volop de rol op zich van innovator om op die manier zichzelf, de klanten en de wereld beter te maken. Samen met andere partners gelooft het in een toekomst waarin iedereen op een ecologische, energieneutrale manier woningen zal kunnen bouwen aan aanvaardbare prijzen. En daar is iedereen mee gebaat.

1/8

5,5

miljoen meter vloerverwarmingsbuis

In 2023 hebben we 5,5 miljoen meter aan buizen gebruikt om vloerverwarming te plaatsen. Wist je dat dit evenveel is als de afstand tussen Brussel en Dubai?