Terug naar overzicht

Climatrix + Maincor: in 10 jaar tijd naar 3 miljoen meter buizen

31.10.2023

Het Duitse Maincor is al 10 jaar de trouwe leverancier van vloerverwarmingsbuizen voor Climatrix. Wie Duitse productie zegt, zegt uiteraard kwaliteit. En dat klopt, want in die 10 jaar hebben we nooit noemenswaardige problemen gehad. De fundamenten van deze samenwerking gaan echter dieper dan enkel Duitse kwaliteit. Het draait vooral om de gedeelde passie en visie van twee familiebedrijven om de globale, Europese en Belgische HVAC industrie duurzaam te vernieuwen. We gingen met Michael Pfister, Managing Director en Kim Vaessen, CEO Climatrix in gesprek over 3 miljoen meter buizen, de lelijkheid van radiatoren en waarom België, Nederland en Duitsland voorloper zijn op het gebied van vloerverwarming in Europa.

 

We leveren geen buizen, we leveren comfort …

Wat doen jullie met Maincor en waar staan jullie voor?

Michael: “Wij produceren en verkopen leidingen. Dat klinkt misschien saai, maar onze focus ligt niet op de materialen zelf maar op het bieden van comfort voor families en dat op een manier die vertrouwen uitstraalt. Uiteraard moeten onze producten kwalitatief hoogwaardig zijn. Maar waar het mij vooral om te doen is, is de relatie met onze klanten. Je kan ons product niet zién, daarom moet er voldoende vertrouwen zijn in ons bedrijf om er met een gerust gemoed producten van af te nemen. Het draait in deze business uiteindelijk om mensen en dat vind ik fijn.”

 

… in de hoogste kwaliteit en vertrouwen

Kim: “Dat vertrouwen is ook zeer belangrijk in onze manier van zaken doen, want zoals Michael zegt, we zitten met een product dat verdwijnt in beton en dat je nooit meer ziet (lacht). Daarom zijn we bij Maincor terechtgekomen. We werken al sinds 2013 samen en hebben nog nooit problemen gehad met welke klant of dealer dan ook. Wij kunnen ons dus focussen op het verkopen en installeren van het product, zonder dat we ons zorgen moeten maken over de kwaliteit.”

 

Van een zoektocht naar de beste buis …

Hoe is de samenwerking tussen jullie ontstaan?

Kim: “In 2011 zijn we gestart met Climatrix met onze eigen productiefaciliteit van meerlagenbuis met aluminium in Polen. Mijn vader wilde met zijn bedrijf Rofix altijd zélf produceren. Hij heeft geïnvesteerd in een machine die meerlagenbuis met aluminium zou produceren, maar het waren niet de leidingen die Climatrix zocht. Ik wist toen al dat we volkunststofbuis moesten hebben, dat de markt dat soort leidingen vroeg. Gewoonweg omdat ze kwalitatief ongeveer hetzelfde zijn, maar een stuk minder kosten. We hadden een Nederlandse leverancier die goedkoop maar kwalitatief ondermaatse producten leverden. We moesten dus op zoek gaan naar een nieuwe leverancier en na enig speurwerk kwamen we uit bij Maincor.”

 

… tot een 3-miljoen-meter-buis-per-jaar samenwerking

Kim: “Het grote voordeel indertijd was dat wij een zeer goede relatie hadden met jullie salesmensen. Jullie waren toen nog geen groot bedrijf, maar wij waren ook nog redelijk klein, dus we voelden ons thuis bij jullie. We zijn samen gegroeid en hebben samen onze problemen opgelost en onze opportuniteiten gegrepen. Daarenboven is de kwaliteit van in het begin gebleven.”

Michael: “En nu vieren we dus onze 10-jarige samenwerking. Wist je dat jullie van 400.000 meter leiding in 2013 zijn geëvolueerd naar 3,15 miljoen meter nu al in 2023? We leveren wereldwijd aan 65 landen. Climatrix zit bij ons wereldwijd in de top 15 van klanten voor onze leidingen.”

 

Duurzaam ondernemen

Wat zijn de innovaties waarop jullie inzetten bij Maincor? 

Michael: “Voor ons is het op dit moment belangrijk om zo efficiënt mogelijk te produceren, zonder de prijs eindeloos in de hoogte te jagen. We zijn 8 jaar geleden al begonnen met het inzetten van zonne-energie. Vorig jaar kwam 26% van onze energie uit duurzame bronnen. Binnenkort zullen we 95% van onze energie zelf en duurzaam produceren. Op die manier kunnen we onze ecologische voetafdruk beperken en ook de prijs drukken.”

Welke innovatieve trends zien jullie op dit moment in Europa?

Michael: “Ik denk dat de markten in België, Nederland, Duitsland, Luxemburg en Oostenrijk vrijwel hetzelfde zijn. Energie-efficiëntie, warmtepompen, vloerverwarming in nieuwe én in renovatiewoningen worden steeds belangrijker. Een ander belangrijk issue in al die markten is personeel. Overal zitten er bottlenecks door een gebrek aan goede medewerkers.”

Kim: “Bij ons merken we ook dat in de bouwmarkt het principe van “cradle-to-cradle” erg belangrijk wordt. Recyclage bij renovatie wordt een steeds belangrijker thema in de toekomst. En het hergebruik van leidingen wordt een issue.”

Michael: “Klopt. We zijn nu bezig met de productie van een zes lagige leiding die volledig recycleerbaar is. Ook al zijn onze leidingen eigenlijk voorzien om tenminste 50 jaar mee te gaan.”

 

Niemand vindt zijn radiator fantastisch

Wat zijn de trends in verwarmen en koelen in woningen?

Michael: “Bij nieuwbouw zijn heel grote raampartijen tot op de grond erg in trek. Dat vinden wij natuurlijk geweldig, want dat betekent dat er geen radiatoren staan. Ik ken ook niemand die zegt dat hij zijn radiator fantastisch vindt (lacht). Bij vloerverwarming is dat de volgende stap: van het gevoel van comfort omdat je op je sokken of blote voeten kan rondlopen in je huis, naar het esthetische aspect van geen radiatoren die in het zicht staan. De volgende grote stap is het feit dat je met vloerverwarming ook makkelijk kan koelen. En uiteraard is de groeiende populariteit van de warmtepomp een goede zaak voor ons.”

Geldt dat ook in de renovatiemarkt?

Michael: “In die renovatiemarkt zijn er al een aantal oplossingen mogelijk. We merken dat bij nieuwbouw zowel de architect als de loodgieter al overtuigd zijn van vloerverwarming. Dat is nog niet helemaal doorgetrokken naar de renovaties. We moeten op dat vlak een aantal vooroordelen en zelfs leugens weerleggen. Het is momenteel zo dat zelfs in renovatiehuizen het comfortabeler is om vloerverwarming te leggen. Ikzelf woon in een huis dat gebouwd is in de jaren 60. We hebben dat gerenoveerd mét vloerverwarming en het is perfect. Ik ben ervan overtuigd dat al die vooroordelen gaandeweg zullen verdwijnen.”

Steeds meer specialisten in vloerverwarming 

Wat valt jullie op aan de markt in België? Welke opportuniteiten liggen daar?

Michael: “Doordat wij leveren aan 65 landen wereldwijd, kunnen we goed vergelijken. In sommige Noordse landen wordt vloerverwarming niet enkel binnen maar ook buiten gebruikt, bijvoorbeeld om speelvelden sneeuw- en ijsvrij te houden. Maar de belangrijkste verschillen zien we in het opleidingsniveau van de installateurs. Het valt op dat professionele plaatsers in Nederland, België en Duitsland gewoon zijn om te werken met vloerverwarming. Dus je krijgt hoe langer hoe meer in vloerverwarming gespecialiseerde bedrijven: meer en meer specialisten die getraind zijn, sneller en dus goedkoper kunnen werken.”

Kim: “Wij zien ook een positief signaal in de markt dat vloerverwarming aan het inburgeren is. De uitdaging is om deze producten in renovatie in te zetten. We hebben nog wel wat werk aan de winkel om iedereen daarvan te overtuigen. Mits de bouwschil aangepakt wordt (lees: goed geïsoleerd wordt) kan men ook in renovatie van een aangenaam comfort genieten via vloerverwarming. We bieden intussen 18 verschillende oplossingen aan om voor iedere situatie een oplossing te hebben.”

 

 

Ben jij HVAC-installateur? Wij nemen alle zorgen uit je handen. Van degelijk advies tot warmteverliesberekeningen volgens EN12831, legplannen, het leveren van materiaal en het plaatsen van systemen. We begeleiden je naar het beste klimaatsysteem en het grootste comfort voor jouw klant. Contacteer ons om kennis te maken!